Comisia Europeană critică guvernul liberal condus de Ludovic Orban pentru că, la 6 luni de la preluarea puterii, n-a schițat încă niciun gest pentru a remedia distrugerea legislației anticorupție operată de PSD în perioada 2017-2019, scrie Ziaristii.com.

Într-un document intitulat “Recomandările Consiliului“, dat publicității miercuri, la Bruxelles, și publicat de G4Media.ro, se face o evaluare în 32 de puncte a situației socio-politico-economice din România, iar la punctul 28 se atrage atenția că noul guvern n-a reparat nenorocirile făcute de PSD în perioada 2017-2019 în Justiție.

Comisia Europeană: „România nu a făcut încă modificările legislative necesare” pentru “a inversa” măsurile care au afectat capacitatea Justiției de a sancționa corupția la nivel înalt

Textul este elaborat în limba engleză.
La punctul 28 se menționează: Modificări juridice semnificative și presiuni politice asupra sistemului judiciar în 2017, 2018 și în cea mai mare parte a anului 2019 au afectat eficiența, calitatea și independența sistemului de justiție și capacitatea acestuia de a investiga și sancționa corupția la nivel înalt.

Deși guvernul susține în prezent acțiuni de prevenire și sancționare a corupției și a demonstrat disponibilitatea de a inversa unele dintre cele mai controversate măsuri, România nu a făcut încă modificările legislative necesare. Aceste probleme fac obiectul monitorizării în cadrul mecanismului de cooperare și verificare. În cadrul acestui mecanism, Comisia continuă să monitorizeze reforma judiciară și lupta împotriva corupției în România. Prin urmare, aceste domenii nu sunt cuprinse în recomandările specifice țării pentru România, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socioeconomic pozitiv în țară“.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeană nu a inclus încă o recomandare și pe tema justiției (există la finalul documentului 4 recomandări care vizează politicile fiscale, măsurile de protecție socială, politicile economice și politicile privind administrația publică). Dar se atrage atenția că problema actului de justiție rămâne atent monitorizată de autoritățile de la Bruxelles.

evomag.ro

Au trecut 6 luni și guvernul liberal n-a propus nicio măsură pentru remedierea legislației anticorupție pe care PSD a făcut-o praf în intervalul 2017-2019

Guvernul liberal încă mai este creditat ca fiind de bună-credință, dar timpul se scurge și acesta este primul avertisment că trebuie să treacă la fapte.
În perioada 2017-2019, PSD și ALDE au masacrat, practic, legislația în domeniul justiției. Nenumăratele modificări făcute atât pe textul legilor, cât și în proceduri au transformat prinderea infractorilor – în special cei economici – într-o misiune extrem de grea.

Vărfurile de lance ale lui Liviu Dragnea în această operațiune au fost deputatul Florin Iordache și ministrul Justiției de tristă amintire Tudorel Toader, cel care și-a asumat grozăvii aproape de neconceput, refuzate până la el de alți oameni trecuți prin acea funcție.
Consecință a acestor modificări, foarte mulți dintre cei puși sub acuzare de DNA au scăpat (probele împotriva lor n-au mai fost acceptate de instanțe sau termenele s-au prescris).

Numărul politicienilor și al oligarhilor prinși și puși sub acuzare a coborât din nou până aproape de zero, așa cum era în perioada lui Adrian Năstase, când singurii corupți din România prinși de DNA (pe atunci, sub titulatura PNA) erau controlorii de tren, vameșii și vânzătorii de pătrunjel din piețe.

În acest moment, ministrul justiției este Cătălin Predoiu.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here