Războiul declarațiilor între Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, și premierul Florin Cuțu continuă cu un episod stânjenitor pentru ultimul. Un document publicat în exclusivitate de G4Media arată că Voiculescu a spus adevărul, iar Cuțu a mințit pe tema grupului care verifica raportarea deceselor de Covid, scrie Ziaristii.com.

Disputa a apărut săptămâna trecută, când Vlad Voiculescu, într-o emisiune la Digi 24, a spus joi că există în Ministerul Sănătății un grup care studiază corectitudinea raportărilor la decesele Covid și că s-au descoperit inadvertențe majore între cifrele date publicității și realitate. Voiculescu n-a fost explicit, dar a părut să lase de înțeles că, în 2020, Ministerul Sănătății ar fi raportat mai puține decese decât în realitate.

Premierul Florin Cuțu, care a preluat interimar și postul de ministru al Sănătății, dar și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Andrei Baciu, a avut o atitudine oscilantă. Întâi l-a invitat pe vicepremierul Dan Barna să spună dacă știa despre acest grup de lucru. Apoi, duminică, a afirmat clar că a discutat cu Andrei Baciu (PNL) și a aflat că nu există niciun grup de lucru care ar verifia neconcordanțele între raportările cifrelor legate de pandemie și realitate.

Mai mult decât atât, premierul a spus că, deși nu există acest grup de lucru, va da el dispoziție să fie înființat, pentru a verifica diferențele despre care vorbise joi Vlad Voiculescu.

Numai că documentul arată că grupul de verificare este deja înființat din 12 aprilie, prin Decizia 578/2021 a secretarului de stat Andreea Moldovan (demisă de Cuțu la pachet cu Voiculescu)!

Această comisie număra 5 persoane, era condusă chiar de Andreea Moldovan și făcea verificările împreună cu Centrul de Comandă de la Ministerul Sănătății, DSP-urile și INSP.

Ce investiga grupul de verificare a raportărilor în pandemie:

  • procedurile de raportare și dacă a fost creat un circuit unic coordonat și coerent al datelor;
  • dacă au existat erori de raportare și demersuri pentru remedierea lor;
  • dacă managerii de spitale și directorii DSP au avut suportul tehnic necesar pentru raportări corecte;
  • rezultatele monitorizării zilnice a bazelor de date tehnice aferente sistemului electronic centralizat al MS și ale platformei coronaforms;
  • raportările deceselor COVID, în baza definiției de caz, primite din partea unităților spitalicești;
  • rezultatele verificărilor realizate cu privire la introducerea în platforma STS de către DSP a datelor și informațiilor referitoare la decese.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.500 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here