Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, într-un interviu acordat RFI, că UDMR va vota în Parlament pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, restul fiind „manipulare, abureală şi balet mediatic”.

Declaraţia liderului UDMR survine pe fondul afirmaţiei făcute recent de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, potrivit căreia proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost amânat deocamdată în Parlament deoarece UDMR nu este de acord ca dosarele să revină la DNA şi DIICOT.

„Noi am propus ca să fie acolo preluate de procurori care au o vechime cel puţin de Curte de Apel, de 12 ani de zile. Şi a apărut o soluţie de compromis din partea ministrului Justiţiei, într-adevăr, nu este nici compromisul nostru, nici compromisul colegilor de la PNL, ei au avut o altă propunere şi vorbim despre CSM şi Secţia de Judecători pentru judecătorii anchetaţi şi Secţia de Procurori pentru procurorii anchetaţi, să dea un aviz înainte să fie trimise dosarele la Tribunal sau în justiţie. Asta a fost soluţia de compromis. Nu ştiu unde se va găsi o soluţie de compromis, până la urmă nu negociez eu, ci Comisiile juridice”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că „un singur lucru vom face [UDRM – n.r.] şi asta spun foarte categoric, vom vota, vom susţine desfiinţarea SIIJ-ului”.

„Restul este, dacă îmi permiteţi, manipulare, abureală şi balet mediatic, în nici un moment nu am spus că nu vom susţine sau că avem reţineri în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei Speciale. Acest lucru se va face”, a reiterat vicepremierul.

Manipulare, abureală și balet mediatic… din partea UDMR

Deși nu se sfiește să-i acuze pe alții de manipulare, abureală și balet mediatic, UDMR uită voit să ne explice că votează pentru desființarea Secției Speciale punând o condiție aberantă: superimunitatea magistraților.

PNL și USR PLUS au acceptat condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale, și anume introducerea unei imunități sporite pentru magistrați, astfel încât judecătorii și procurorii să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secția de judecători a CSM va aviza trimiterea în judecată a judecătorilor, iar secția de procurori va aviza trimiterea în judecată a procurorilor.

Compromisul a fost acceptat marți după-amiază, la o întâlnire a coaliției cu ministrul Justiției, Stelian Ion. Acest aviz pentru trimiterea în judecată a magistraților a fost cerut și de CSM în avizul (negativ) pe care l-a dat proiectului de lege.

În prezent, legea 303 / 2004 prevede că avizul CSM este necesar doar pentru percheziția, reținerea sau arestarea judecătorilor sau procurorilor, nu și pentru trimiterea lor în judecată.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.