Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și unul dintre cei mai populari lideri ai PNL, a afirmat într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan, pentru Libertatea, că nu exclude posibilitatea ca, în 2024, să fie premier, șef al PNL sau să candideze chiar la președinția României. Declarațiile vin în contextul erodării masive a popularității liberalilor, pe care actualul președinte al țării, Klaus Iohannis, i-a băgat într-o guvernare dezastruoasă cu PSD, scrie Ziaristii.com.

Liderul liberal din Bihor, fost primar al orașului Oradea în 3 mandate, vorbește la timpul trecut despre mandatele lui Klaus Iohannis, spunând că, dacă în primul (2014-2019) a fost un Guvern PSD și „nu putem spune că s-au făcut lucruri extraordinare”, în schimb în al doilea „părea o perspectivă”, „ar fi putut să fie o treabă bună”, dar “n-a funcționat coaliția”.
Bolojan n-a fost de acord cu actualul Guvern PSD-PNL-UDMR și explică: „N-am fost partizanul coaliției cu PSD, însă sper să meargă. De ce? Partidele mici fac revoluții, partidele mari evoluează. Dacă nu evoluăm ca partid liberal, atunci ne merităm soarta. Tot rămânem în urmă. România nu are timpul acesta! În anumite zone e nevoie de revoluții, în altele din stat, de evoluție. Cum le îmbini e problema. (…) Dacă nici noua coaliție nu merge, vă dați seama că și al doilea mandat al președintelui Iohannis nu va livra. Nu va fi un mandat de succes, asta e cât se poate de clar”.

„Nu am aflat încă de ce s-a rupt coaliția cu USR. Cred că datoria să explice e a conducerii, a oamenilor care au participat la negocieri din partea PNL”

Orădeanul pare printre puținii politicieni români care înțeleg cu adevărat miza: „Avem din nou doi ani fără alegeri. Nu ne oprește nimeni. Putem rezolva o grămadă de probleme, care pot fi rezolvate. Sigur că au apărut evenimente neprevăzute, precum pandemia. Sau creșterea prețurilor la energie, sunt probleme mondiale. Dar, chiar și așa, nu e totuna cum acționează Guvernul. Și dacă Guvernul nu face în 2022 și 2023 și ce trebuie făcut, vor fi niște ani pierduți pentru țara asta. Eu sper să facă. Chiar dacă n-am susținut această coaliție. Pentru că dacă nu fac, se pierd ani, se pierd speranțe, o altă generație va pleca în străinătate“.

În mod surprinzător, Bolojan – unul dintre cei mai puternici lideri ai PNL și, probabil, persoana dintre liberali cu cea mai mare încredere din partea publicului – spune că nu știe nici azi de ce a fost ruptă coaliția cu USR! El spune că încă așteaptă explicații din partea conducerii partidului: „Nu am aflat încă de ce (s-a rupt coaliția cu USR – n. red.)Da, știam că va fi greu cu USR, că nu aveau experiență de guvernare, cu excepția câtorva miniștri din PLUS, care guvernaseră în 2016. Știam că va fi greu și nu am cum să vă spun acum de ce s-a rupt. Că nu știm nici eu, nici alți colegi. Cred că datoria să explice e a conducerii, a vicepreședinților partidului, a oamenilor care au participat la negocieri din partea PNL“.

„Eu sunt un om nepopular. Nu sunt sclavul imaginii, nu fac spectacol, nu sunt un orator deosebit, nu alerg să vă filmez cu telefonul”

Liderul PNL Bihor spune că nu se teme de eșec și că ia în calcul eventualul pas către șefia partidului sau chiar către candidatura la președinție, dar nu consideră că aceasta e problema României. „Ideea asta, că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele, este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate”, afirmă Bolojan, adăugând că știe despre sine că nu e un personaj charismatic, care să stea cu televizorul în birou și să pună poze pe Facebook.

Eu sunt un om nepopular. Știu că nu am charismă. Eu nu sunt primarul din juriul de la Balul Bobocilor. Adică nu sunt ăla despre care să se zică: «Uite, domle, primarul nostru nu e încruntat și nu e urât, e de treabă, e în juriu la Balul Bobocilor». Nu sunt sclavul imaginii“, a avertizat acesta. „Am un singur om angajat la biroul de presă. Foarte rar citesc mesajele de pe Facebook. Nu cred că noi trebuie să administrăm comunitățile după Facebook, sincer. Eu nu fac spectacol, nu sunt un orator deosebit, nu alerg să vă filmez cu telefonul. Când am fost numit secretar general al Guvernului, ca să știu ce e hardughia aia, am intrat de la subsol, până la etaj. În Palatul Victoria. Am mers prin birouri și ce m-a surprins a fost că aproape în fiecare birou mergea un televizor. Erau pe televiziunile de știri. M-am gândit cum se pot concentra oamenii ăștia dacă le merge televizorul tot timpul? Ai proiecte, ai legi… Cum să te concentrezi? Am luat toate televizoarele din birouri, mai puțin la biroul de presă. Am sunat-o pe Mioara Mantale, care era prefect: doamna Mantale, aveți ceva case de copii? Da. Veniți cu două microbuze și luați-vă televizoarele. Recunosc că am trimis și la Direcția de Asistență Oradea, tot pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.