Senatul a votat luni, desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, condus de fostul presedinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptata cu 80 de voturi „pentru”, 54 „impotriva” si 0 abtineri. Din conducerea institutului mai fac parte si Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, scrie Aktual24.ro.

Senatorii au adoptat proiectul pentru aprobarea OUG nr.91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989, precum si pentru abrogarea legii de infiintare a institutului a revenit in dezbatere la Senat, dupa ce forma trimisa la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989” a facut obiectul unei sesizari de neconstitutionalitate, formulata de Guvern, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare din partea presedintelui Klaus Iohannis.

In octombrie 2020, presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament Legea pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Seful statului argumenta reexaminarea precizand ca institutul nu a reusit sa-si dovedeasca utilitatea, ci „a generat, prin activitatea sa si contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni si controverse in spatiul public”.

Reamintim ca in decembrie 2019, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanta de urgenta pentru desfiintarea Institutului Revolutiei Romane.

Senatul este camera decizionala, legea merge la promulgare.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here