Într-un interviu acordat Hotnews la Bruxelles, europarlamentarul Mircea Hava (PNL), fost primar al orașului Alba Iulia, le aduce critici tăioase unor colegi de partid ai săi, în special celor grupați în jurul premierului Florin Cîțu.

„Untold a fost o greșeală. Dar cea mai mare greșeală a fost acel Congres cu 5.000 de oameni”, a spus Mircea Hava, referindu-se la Congresul PNL din 25-26 septembrie, de la Complexul Romexpo din București.

„Domnii din Guvernul Cîțu și cei care îl susțin nu au făcut altceva decât să îngroape Partidul Național Liberal. Era un partid istoric, cu lucruri bune făcute, și trebuia și el băgat sub pământ alături de PNȚCD”, a mai spus Hava.

Acesta crede că președintele Klaus Iohannis nu trebuia să participe la Congresul PNL și să ia partea unui candidat.

Previziunea lui Hava: „Nu vom avea un Guvern Cioloș. Dar nici Guvern Cîțu nu va fi, pentru că nu-l va dori nimeni”.

Principalele afirmații ale lui Mircea Hava

* „Untold a fost o greșeală. Dar cea mai mare greșeală – «bă frate, eu sunt șeful, fac ce vreau» – a fost acel Congres cu 5.000 de oameni. Eu nu m-am dus. Și nu m-am dus pentru că «roșu» înseamnă «roșu» și azi, și mâine, tot timpul. Adică cum, pentru noi, care suntem la PNL, nu este…? Că «ne-a controlat»… Cine a controlat, domn’e? N-a controlat nimeni pe nimeni. S-a făcut un simulacru de control. De ce? Pentru că trebuia ales cineva și să plece cineva. Asta este problema mare a României?”

* „Eu n-am văzut să i se spună lui Orban că a greșit ceva, n-a făcut ceva și trebuie să plece acasă. (…) Nu pledez pentru Orban, am rămas același – nici cu el, nici cu ceilalți. Fiecare a greștit foarte mult.”

* „Ce e trist e că astăzi, în special domnii din Guvernul Cîțu și cei care îl susțin nu au făcut altceva decât să îngroape Partidul Național Liberal. Era un partid istoric, cu lucruri bune făcute, și trebuia și el băgat sub pământ alături de PNȚCD. Și tot oamenii l-au îngropat. Dar nu oamenii din afară. Din păcate, oamenii din interior. Datorită lăcomiei, datorită faptului că doreau să fie ceva ce nu puteau să fie niciodată. «Astăzi sau niciodată!» – asta este deviza lor.”

* „Președintele Iohannis… ne uităm în Constituție. Eu aș fi făcut altfel: nu m-aș fi dus la Congres și n-aș fi susținut niciodată nici pe cel, nici pe cel. Eu nu m-aș fi amestecat într-o bătălie de genul ăsta, pentru că cred că președintele pe undeva a fost dezinformat. Un președinte nu poate să fie dezinformat, nu poate să accepte așa ceva, și mai ales cum îl cunosc eu.”

* „Eu, care am fost într-o echipă, n-am fost acolo și am spus clar: «Ludovic, eu rămân aici».”

* „Mulți au spus că l-am criticat pe Cîțu. Eu l-am criticat pe primul-ministru. N-am nimic cu Florin Cîțu. Eu am ceva cu primul-ministru și am avut criticile, pe care le am în continuare, legate în special de banii europeni și de trâmbițata sumă care Dumnezeu știe cât este – 80 de miliarde – care stă pe aici, stă să vină, suntem în Parlament, cred că e pe la ușă, e undeva și așteaptă să vină cineva să o ia.”

* „Ce a fost acum cu numirea lui Cioloș ca prim-ministru – a fost un lucru corect. S-a dus cel mai mare, PSD: «Nu vreau». A venit PNL: «Nu pot, că abia m-au trimis ăștia acasă și eu mă uit pe aici prin ogradă să văd ce mai fac». A fost al treilea partid ca mărime, USR, care a spus: «Da, vreau».”

* „A, că domnul Cioloș are chestiunea asta că ar vrea și el de azi pe mâine să facă ceva, chiar dacă nu are majoritate… Eu, personal, n-aș fi spus niciodată «Da» dacă nu știam că în spatele meu am o majoritate, chiar o majoritate fragilă, dar să am o majoritate cu care să pot să încep să construiesc ceva. Adică eu n-am nimic, dar vreau. Mă duc, fac cutare, dar eu nu pot, nu am nici mușchi, nici înălțime, nici bani, n-am pe nimeni lângă mine, dar eu vreau să fac… ca pe urmă să spună «Îmi pare rău, n-am putut». Nu poți să faci așa ceva!”

* „Am spus-o demult: nu există meritocrație în PNL – ați văzut-o. Nu există competiție. Există o gașcă. Gașcă poate să fie și bine, și rău.”

* „Președintele nu are gașcă, pentru că nu are voie și nu poate să facă o gașcă. E o greșeală, fiindcă nu trebuia să se afișeze cu Florin Cîțu sau cu Orban sau cu nimeni. Trebuia să rămână președintele pe care l-am cunoscut tot timpul și pe care l-am respectat și pentru care m-aș fi dus oriunde.”

* „Ați văzut la rectificarea bugetară? Fără supărare, eu am trăit lucrurile astea, am fost primar atâția ani. Niciun partid care a fost la putere n-a făcut-o chiar așa la vedere! Eu mă simt jignit pentru orașul meu, Alba Iulia, indiferent că e un primar acolo care ține locul de primar, acoperiș de pipă.”

*”Eu zic că nu vom avea un Guvern Cioloș. Dar nici Guvern Cîțu nu va fi, pentru că nu-l va dori nimeni.”

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.