Într-un video-interviu acordat pentru Ziaristii.com, Cristian Diaconescu a răspuns la o serie de întrebări, atât despre criza cauzată de coronavirus, cât și despre criza din 2008, atrăgând atenția că unii politicieni repetă greșelile din trecut. 

Pe Cristian Diaconescu îţi face bine să-l asculţi atunci când te-ai săturat de ceartă. Pentru că are darul de a aduce dezbaterea cu picioarele pe pământ româno-internaţional, cu argumentele expertizei sale indubitabile, dar fără a te provoca la o discuţie pe contre. Dimpotrivă, te ajută să-ţi dezumfli patimile dâmboviţene, să tragi aer în piept şi să te întrebi ce naiba cauţi tu prin mlaştina hârjoanei naţionale fără cap şi fără coadă, notează Ziaristii.com.

Fost ministru al Justiţiei într-un moment-cheie pentru construirea statului de drept din România – perioada de pre-aderare la UE – şi fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu a învăţat de multă vreme lecţia diplomaţiei, fără a abandona critica severă.

Despre cum s-a comportat România în criza financiară din 2008

„Domnul Tăriceanu a majorat pensiile ŞTIIND că vine criza. A cheltuit 5 miliarde de euro ŞTIIND că vine criza! Pentru că începuseră probleme în SUA cu Lehman Brothers şi creditele subprime şi era clar că Europa va fi infestată, dar nu i-a păsat.”

* „Şi vreau să fac legătura cu ce se întâmplă acum. Ideea – care nici măcar nu e populistă, e de-a dreptul periculoasă -, am văzut ce vor să facă acum prin modificările pe care vor să le facă, inclusiv prin ceea ce se întâmplă la Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte autoritatea statului. Păi, din 2017 până în 2020, noi ce-am discutat în România? Că acest stat este doar în aparenţă ceea ce se vede, este un alt stat subteran care conduce şi decide, care are drept ţintă victimizarea unor anumiţi politicieni, cam toţi din aceeaşi zonă politică. De fapt, vezi Doamne, România era «condusă de Soros», de cupole internaţionale, şi la un moment dat – pentru că ne atrăgeau atenţia legat de ce facem cu statul de drept – şi UE sau NATO erau împotriva intereselor României, în viziunea celor care au creat acea situaţie.”

* „Iar azi ce discutăm: că încălcarea unor reguli într-o situaţie excepţională nu trebuie sancţionată, că de fapt nu trebuie să avem niciun fel de reguli, că instituţiile statului trebuie să vină să dea socoteală în Parlament…”

* „Întrebare: pentru ce s-a întâmplat înainte de 2020, care dintre instituţiile statului a venit să dea socoteală la vreo comisiei parlamentară, de la prim-ministru încolo?”

Citește aici articolul integral

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

4 COMENTARII

  1. Cristian Diaconescu s-a senilizat. Îmi amintesc ca Tariceanu (pe atunci președintele PNL) NU a fost de acord cu legea adoptată in Parlamentul dominat de PSD (din care făcea parte) și PD-L (care a ajuns la putere ulterior) deoarece NU era specificata SURSA de finanțare a măririi pensiilor, specificând ca NU ARE de unde sa dea acei bani.
    Cu o Căutare pe Goagăl veți găsi și înregistrarea video

    • Esti in eroare.Din 2007 guvernul lui Tariceanu nu a mai avut majoritate parlamentara (PD-ul a fost scos de la guvernare)dar a fost sustinut de PSD in schimbul unor favoruri(care au adus tara in criza cu buget gol.Cand dai informatii da-le corect,altfel esti doar un dezinformator.

  2. Aşa-i. PSD a făcut atunci asa cum face acum, adică având in vedere că Tariceanu si PNL care erau minoritari insă erau la guvernare, până la alegerile din toamnă, au dat ce lege a vrut muşchii lor iar după alegeri, pe care le-au câştigat şi până la sfârşitul anului, au prăduit tot ce au găsit in visterie, central şi mai ales local, astfel incât din cresterea economică a guvernului PNL pe 2008 de aproximativ +8.3%, s-a ajuns anul următor, in 2009 la -5.9%!! A trebuit să vină guvernul BOC in 2010 şi să scoată Romania din incapacitate de plată, cu sacrificiile populare pe care le ştim, pe care oricând PSD-iştii ştiu să le accentueze şi care au determinat sacrificarea / disparitia PDL-ului lui Băsescu. Asta e istoria recentă. Intre timp PSD s-a perfectionat, in 2016 a câstigat tot inainte de sfârşitul anului dar ce a furat n-a mai raportat, in schimb s-a imprumutat cu zeci de miliarde ca să acopere furturile si pomenile electorale, datorie externă care va fi platită de cei acum in viată si generatiile care vin…Oare când vom alege (a alege presupune să cunoşti ce faci!) şi vom termina cu PSD-ul ăsta care a făcut numai rău Romaniei? Singurul lucru care-mi dă sperantă este că la momentul respectiv, romanii au ales bine, intre Iohanis şi Ponta, căci intre Iohanis şi Dancila nu se pune…

  3. Ȋmi aduc aminte de acele zile… Guvernul Tăriceanu, a cheltuit ȋntradevăr, ridicând pensile cu 14% – un procent important ȋn acel moment. Tot ȋn aceea perioadă ȋnsă, și mai aproape de declanșarea crizei, Geoană, șeful de partid al lui Cristian Diaconescu plusează asemenea unui prostănac cu acel +50% pentru profesori; CD a susținut propunerea iar Tăriceanu s-a opus și a ocolit aplicarea legii votată ȋn Parlament . Apoi președintele Băse / Petrov presează și el asupra guvernului cu același 50% . Din nou Tăriceanu s-a opus și nu s-au plațit banii profesorilor tocmai pt. că aceea criză bătea la ușă. Așadar atunci CD l-a sprijinit pe Geoană cu acea propunere idioată iar după 2008 s-a ȋnhăitat cu generalul izmenelor ( Oprea) și a devenit lacheul lui Băsescu ( consilier) . Acum, cetățeanul CD, acest intelectual “subțire” al politicii românești, explică românilor uituci sau prea tineri, cât de iresponsabili au fost alții și cât de corect a fost dumnealui. Penibil și trist personaj…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here