Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a anunţat, luni seara, că PSD şi PNL au respins în bloc propunerea legislativă a USR de deconspirare a foştilor securişti, scrie Epochtimes-romania.com.

“PSD şi PNL au respins în bloc propunerea USR de deconspirare a foştilor securişti. S-au dat singuri de gol. În România, Punctul 8 de la Timişoara, lustraţia, nu s-a aplicat niciodată, drept pentru care foştii securişti, direct sau prin rude sau intermediari, au rămas covârşitor la conducerea ţării. Au făcut legi strâmbe pentru pile, cunoştinţe şi relaţii. Au devalizat ţara, au ţinut populaţia în sărăcie, ei şi-au trecut averile pe nume de mătuşi Tamara”, a scris senatorul USR pe pagina de Facebook.

Mihail a adăugat că nu trebuie uitată niciodată “teroarea pe care fosta Securitate a impus-o asupra românilor”, iar faptul că PNL şi PSD s-au opus creării unui registru public al foştilor securişti ar reconfirma faptul că „aceştia nu vor să se facă lumină”.

“Nu trebuie să uităm niciodată teroarea pe care fosta Securitate a impus-o asupra românilor. Poţi ierta, dar nu poţi uita. Nu trebuie să uităm! Votul împotrivă dat astăzi de PSD şi PNL la iniţiativa USR de creare a unui registru public al foştilor securişti ne reconfirmă faptul că aceştia nu vor să se facă lumină. Le este frică să se facă lumină şi oamenii să-i vadă ce sunt cu adevărat”, a conchis senatorul Radu Mihail.

„La 31 de ani de la Revoluţia din 89, securiştii şi copiii din politică se apară între ei”

Într-un comunicat de presă remis Epoch Times România, USR a anunţat că Senatul a respins luni, 13 decembrie, în calitate de for decizional, propunerea legislativă a deputatului USR Claudiu Năsui de creare a unui registru al lucrătorilor Securităţii şi legăturilor lor de rudenie cu persoanele care ocupă demnităţi sau funcţii publice.

“La 31 de ani de la Revoluţia din 89, securiştii şi copiii din politică se apară între ei. Totul este ca românii să nu afle adevărul, să nu afle că de fapt în 89 tot vechii comunişti au ajuns la putere şi până acum domină clasa politică. USR e singurul partid care a vrut să facă lumină şi a propus un registru al tuturor securiştilor din Decembrie 89 şi a rudelor lor ajunse în funcţii cheie în politică şi în statul român”, a susţinut deputatul USR Claudiu Năsui, iniţiatorul propunerii legislative.

Iniţiativa propunea instituirea unui registru public al lucrătorilor Securităţii care să transparentizeze legăturile de rudenie ale securiştilor până la gradul al III-lea cu persoanele care ocupă anumite funcţii sau demnităţi în statul român şi, potrivit liderilor USR, a primit raport de respingere şi de la cCmisia juridică din Senat, condusă de Iulia Scântei.

În Plenul Senatului, 83 de senatori au votat PENTRU raportul de respingere, 38 – ÎMPOTRIVĂ şi un senator s-a abţinut.

”Noi românii nu am avut parte de un proces al comunismului. Securiştii şi-au făcut televiziuni de unde alţi securişti au purtat adevărate cruciade împotriva statului de drept, unde au fost tăvăliţi în noroi oameni oneşti. Securiştii sunt printre beneficiarii pensiilor speciale. Iată unul dintre motivele pentru sfioşenia pe care unii şi alţii o au atunci când vine vorba de eliminarea pensiilor speciale.

Motivul principal pentru care prezenta propunere are raport de respingere ar fi că poate vor fi expuse rude ale securiştilor care s-ar putea să nu aibă vreo vină. O dezbatere adevărată şi o voinţă adevărată de a afla adevărul ar fi rezolvat acest punct prin amendamente. Asta dacă acesta ar fi fost, într-adevăr, punctul care pune probleme.

Dar registrul public chiar şi doar al lucrătorilor Securităţii din decembrie 1989 ne-ar arăta cine a ajuns să ocupe înalte funcţii publice, ar fi dacă vreţi, ocazia să aflăm adevărul ascuns de securişti timp de 32 de ani. Nu este nicio îngrădire a vreunui drept, ci o şansă să aflăm cine sunt cei care au menţinut un sistem monstruos, cum a fost regimul comunist şi dacă sunt printre cei care ne conduc astăzi”, a susţinut senatorul USR Radu Mihail în cadrul dezbaterilor de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.