Ludovic Orban, președintele PNL, a criticat luni programul PNDL 3 (botezat Programul „Anghel Saligny”) promovat de premierul Florin Cîțu, prin care 10 miliarde de euro vor fi dați pe mâna primarilor în următorii 7 ani. Orban a avertizat că, pentru PNDL 1, președintele Klaus Iohannis i-a făcut plângere lui Liviu Dragnea la DNA, în urmă cu câțiva ani, scrie Ziaristii.com.

Declarațiile au fost făcute de Ludovic Orban la ședința Comitetului Director al PNL Olt. Liderul liberalilor le-a spus de două ori celor din sală că Iohannis a trimis la procurorii anticorupție plângerea privind folosirea de către Dragnea a banilor publici, prin PNDL 1, în campania prezidențială din 2014. Orban a menționat: „Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată”.

Refuzul miniștrilor USR-PLUS de a aviza PNDL 3 a fost la originea actualei crize guvernamentale

Cu o săptămână înainte de Congresul PNL din 25 septembrie va începe alocarea banilor din PNLD 3 („Anghel Saligny”) către primari. Acesta a fost unul din motivele principale pentru care s-a rupt coaliția de guvernare: USR-PLUS a criticat vehement proiectul premierului Cîțu, avertizând că nu e decât un alt program, copiat după cele ale PSD, de a fura banii publici dându-i pe mâna primarilor fără mecanisme de control. USR-PLUS a propus 10 amendamente prin care se instituiau măsuri de verificare amănunțită a modului în care sunt cheltuiți banii din PNLD 3 („Anghel Saligny”), stârnind nemulțumirea premierului.

Ministerele Transporturilor și Justiției, controlate la acel moment de USR-PLUS, au refuzat să-și dea avizele favorabile pentru PNLD 3. Intrat în criză de timp, Cîțu l-a demis urgent pe ministrul Justiției, iar liberalul Lucian Bode, numit interimar, a ordonat avizarea proiectului a doua zi.

Ludovic Orban a criticat și el dur alocarea banilor din PNLD 3 de către Cîțu cu doar câteva zile înaintea congresului de alegeri din partid, avertizând că „este penal” să condiționezi primirea fondurilor de votarea premierului ca președinte al PNL.

Avertismentele lui Ludovic Orban despre modul în care premierul Florin Cîțu folosește banii publici ca să fie ales președintele PNL

„Eu vă aduc aminte că președintele Klaus Iohannis a formulat plângere penală împotriva lui Dragnea pentru faptul că, utilizând bani publici din PNDL 1, a cumpărat înainte de campania de prezidențiale din 2014, în timpul Ordonanței 55, primari de la PNL și, promițându-le proiecte, i-a trecut la PSD.

Însuşi preşedintele Iohannis este cel care a formulat plângerea penală împotriva lui Dragnea. Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată.

Păi, putem noi să vorbim astăzi de condiţionarea alocării de bani publici către primari în Congres cu condiţia de a susţine un candidat care este premier în funcţie? Păi, fraţilor, aşa ceva este penal, să ştiţi!

Toate resursele publice se alocă în conformitate cu legea, pe baza unor reglementări şi unor proceduri bine stabilite. Şi eu am alocat bani din fondul de rezervă, dar am făcut-o pe baza legii. (…)

Pe baza legii, da? Nu pe baza unui interes de moment! Cum să dai bani către primari când tu eşti în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal? Să dai banii cu o săptămână înainte de Congres!

Păi, mă scuzaţi că vă spun, dar o să ne arunce în aer imaginea, toată media o să ne facă zdrenţe dacă se întâmplă aşa ceva în campania electorală internă a Partidului Naţional Liberal.

De ce a trebuit să aştepte până acuma? Dacă erau solicitări legale şi pertinente din partea primarilor, ele trebuiau satisfăcute mai demult, nu în ultima săptămână de campanie!“.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.