Iusein Iuksel, primarul pușcăriaș al orașului Fierbinți-Târg (județul Ialomița) – urbe cunoscută datorită serialului „Las Fierbinți” –, a determinat Consiliul Local să adopte o hotărâre revoltătoare: toți apropiații edilului au fost scutiți de penalitățile acumulate la datoriile pe care le au la bugetul statului, scrie Ziaristii.com.

Publicația locală Independent constată că decizia n-are niciun temei legal, că n-a fost adusă la cunoștința Prefecturii Ialomița și că unii angajați au fost deja păsuiți de accesoriile aferente anului 2019!

„În ziua următoare, pe 10 martie, angajații Primăriei încep să încaseze obligațiile bugetare aferente anului – atenție! – 2019, fără accesoriile aferente. Adică, fără penalități”

* „Decizia nu are la bază niciun act normativ în vigoare și reprezintă o încălcare flagrantă a practicii administrative. Proiectul de hotărâre a fost votat pe 9 martie 2021, însă nu a fost adus la cunoștința Prefecturii Ialomița pentru a obține viza de legalitate până pe 25 martie 2021.”

* „În ziua următoare, pe 10 martie, angajații Primăriei încep să încaseze obligațiile bugetare aferente anului – atenție! – 2019, fără accesoriile aferente. Adică, fără penalități.”

* „Primarul Iusein Iuksel a admis că, în cazul în care proiectul de hotărâre este ilegal, oamenii vor fi rechemați pentru a plăti accesoriile.”

* „Conform procesului-verbal al ședinței, facilitatea fiscală viza inițial și agenții economici, însă secretarul Primăriei, Cristina Matei, a precizat că «în proiectul de hotărâre s-a trecut greșit, față de referatul Compartimentului de specialitate, că vor fi anulate accesoriile persoanelor juridice».”

„M-a tras cineva de-o parte și mi-a zis să nu mai fac scandal, că, oricum, nu au dus proiectul de hotărâre la avizat la Prefectură”

* „Precizarea făcută de secretarul Primăriei ridică un prim semn de întrebare privind legalitatea acestui proiect. Un al doilea semn de întrebare privind legalitatea proiectului de hotărâre o reprezintă intervenția primarului Iusein Iuksel în cadrul șe­dinței.”

* „Același proces-verbal precizează că «domnul primar spune dacă proiectul de hotărâre este legal, trebuie să plătim majorările de întâr­ziere pe care le-au plătit deja unii contribuabili». Nici acest avertisment nu atrage atenția plenului, iar consilierii locali aprobă cu unanimitate de voturi inițiativa primarului, legitimată de autoritatea secretarului Primăriei.”

* Dezvăluirea unei reprezentante PNL în acea zonă, Marieta Turpac, în vreme ce s-a dus la Primărie să achite obligațiile fiscale restante ale socrului ei: „Peste tot s-a auzit că primarul a dat hotărârea asta pentru prietenii lui, ca să-i scutească de penalități. Iar în Consiliu, la ședință, s-a vorbit mereu de accesoriile aferente anului 2019, nu 2020, cum scrie în hotărâre. M-a tras cineva de-o parte și mi-a zis să nu mai fac scandal, că, oricum, nu au dus proiectul de hotărâre la avizat la Prefectură. Asta a fost pe 25 martie, la vreo 15 zile de la vot”.

Un edil profund corupt, care a deturnat bani publici către firma soției sale

* În 2016, Iusein Iuksel a fost condamnat definitiv la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru „conflict de interese”, după ce s-a dovedit că a încheiat 5 contracte cu firma controlată de soția sa. I s-a stabilit și un termen de încercare de 2 ani și 4 luni. În anul următor, acesta și-a pierdut calitatea de primar.

* În 2015, reprezentanții Camerei de Conturi Ialomița l-au acuzat pe primar că a cheltuit ilegal 15% din suma de 10 milioane de lei pe care a împrumutat-o de la Trezoreria Statului pentru „înființarea și modernizarea Școlii de Arte și Meserii Fierbinți-Târg”. Prejudiciu: 1,4 milioane de lei.

Ziarul Independent: „Acești bani au fost cheltuiți fie pe lucrări cu prețuri majorate, fie pe lucrări realizate doar pe hârtie. Mai mult, auditorii au reținut și faptul că Primăria Fierbinți-Târg a fost obligată, nejustificat, să plătească de două ori aceeași sumă de bani unuia dintre constructorii angajați pentru Școala de Arte și Meserii”.

* Are un dosar penal, „uitat” de 5 ani în sertarele Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, în care e acuzat că a eliberat în fals un certificat fiscal pentru a vinde la bucată fosta fabrică de alcool.

Ziarul Independent: „La momentul încheierii tranzacției, firma Seldani Impex SRL figura fără datorii către bugetul local al Primăriei Fierbinți-Târg. În re­alitate, societatea Seldani Impex SRL avea de returnat bugetului local taxe și impozite neachitate în valoare de peste 70.000 de lei. Suma nu a fost achitată nici până în prezent. Mai mult, Iusein Iuksell avea calitatea de asociat unic al respectivei societăți!”. Era firma primarului!

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.500 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here