Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat, marţi, Guvernul PNL că deşi când se afla în opoziţie s-a plâns că sunt prea mulţi angajaţi la stat, în primele 3 luni de guvernare numărul acestora a crescut cu încă 5.300 de persoane. Deputatul a mai deplâns faptul că, pentru a susţine salariile la stat tot mai mari, statul român practică cele mai mari impozite pe muncă pe salariul minim din UE, scrie Epochtimes-romania.com.

“Cum au evoluat salariile la stat faţă de cele din privat? Salariul mediu la stat a fost întotdeauna peste cel din privat, dar în ultimii ani diferenţa a crescut puternic. Statul român nu a fost niciodată bun la investiţii. În buget s-au dat bani pe investiţii, dar ele au mers întotdeauna pe programe eşuate şi corupte precum faimosul PNDL, invenţie a domnului Dragnea. Cu toate acestea, dacă la capitolul investiţii avem un eşec pe toată linia, la cheltuieli de personal lucrurile stau altfel. Capacitatea statului român de a face reformă s-a rezumat aproape întotdeauna la creşterea salariilor la stat. Din ce bani? Evident din taxele şi impozitele pe care le-a luat din economia reală, iar când n-au mai fost suficienţi bani s-a mers pe datorie. Cheltuielile de personal la stat au crescut în fiecare an, din 2016 şi până acum, cu 20%. În total, din 2016 şi până azi, creşterea e de la 57 de miliarde de lei în 2016, la 102 miliarde de lei în 2019, o creştere deci de 79%”, a precizat Năsui pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, deputatul USR a afirmat că, dacă în 2016 cheltuielile de personal reprezentau 42% din veniturile fiscale, acestea au ajuns la 65% în 2019, subliniind că această creştere extraordinară a fost generată de creşterea numărului de angajaţi la stat şi a salariului mediu la stat.

“Deşi în opoziţie PNL susţinea că România are prea mulţi angajaţi la stat, în doar primele 3 luni de guvernare, numărul de angajaţi la stat a mai crescut cu încă 5.300 de persoane. În 2016, diferenţa între salariul mediu la stat şi la privat era de 596 de lei pe lună. În 2017, diferenţa a ajuns la 945 de lei pe lună. În 2018 eram la 1.625 de lei pe lună, iar în 2019 diferenţa între salariul mediu la stat şi cel de la privat depăşeşte 2.000 de lei pe lună. Asta în condiţiile în care, pentru a plăti aceste salarii, tot statul român practică cele mai mari impozite pe muncă pe salariul minim din toată Uniunea Europeană. Poate n-ar fi rău să reamintim acest lucru politicienilor care îi desconsideră pe românii care pleacă să muncească peste hotare. România are cea mai dură impozitare a muncii pe salariile mici”, a explicat Năsui.

În plus, Claudiu Năsui a susţinut că cele mai mari salarii nu sunt în Sănătate sau Educaţie, ci în administraţia publică.

“După ultimele date INS, salariul mediu în administraţia publică este de 8.474 de lei pe lună. Din luna noiembrie 2019, de când s-a schimbat guvernul, acestea au crescut cu 220 de lei pe lună. Prin comparaţie, în sănătate sau educaţie creşterile au fost de 178 de lei şi de 187 de lei pe lună”, a afirmat deputatul.

evomag.ro

Deputatul USR a atenţionat că cel mai grav lucru constă în faptul că acest grafic se opreşte la februarie 2020, adică înainte să înceapă pandemia, în cursul căreia salariile la privat au suferit enorm.

“În doar o lună, peste un milion de contracte în economia privată au fost suspendate şi încă 200.000 au încetat definitiv. Salariile la stat însă, vor creşte în acelaşi ritm. În mediul privat, pe medie, vor suferi. Diferenţa între stat şi privat va fi din ce în ce mai mare. Din ce bani vor mai fi plătiţi cei de la stat?”, a conchis Claudiu Năsui.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

  1. Daca in mediul privat salariile ar fi cele de la nivelul UE….s-ar strange mai multi bani la stat….dar sanu zicem decat ca platim…de ce firmele sa nu ne plateasca la acelasi nivel? Asa poate s-ar diminua retinerile pentru toti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here