Președintele PNL, Ludovic Orban, a revenit vineri, 10 septembrie 2021, pe scena din Târgoviște pe care în toamna anului 2014 îi făcea campanie furibundă lui Klaus Iohannis, în bătălia prezidențială cu Victor Ponta, scrie Ziaristii.com.

După 7 ani, în viziunea lui Orban, Iohannis nu mai este „președintele care tace și face”, ci „președintele care tace și NU face… sau face?!”

Prezent la întâlnirea cu liberalii din județul Dâmbovița, Ludovic Orban a spus că PNL nu are nicio datorie față de președintele Klaus Iohannis, „dimpotrivă”.

Orban a făcut referire la celebra reuniune de partid din 2014 când l-a prezentat pe Iohannis drept ”generalul” pentru care toți liberalii trebuie să se sacrifice. De data asta, a schimbat și prezentarea, și tonul.

Ludovic Orban: „Suntem la Dâmbovița, iar aici, la Dâmbovița, dacă vă aduceți aminte, mi-am făcut celebritate cu o intervenție – «Cine tace și NU face?… sau face?!»”.

Declarațiile lui Ludovic Orban au venit în contextul în care președințele Klaus Iohannis îl sprijină informal pe Florin Cîțu în lupta sa cu Ludovic Orban pentru șefia PNL.

VIDEO (2021): Intervenția lui Ludovic Orban – de la minutul 40:30. Declarația despre Klaus Iohannis – de la minutul 52.00

„Cine este generalul…?”

Trimiterea lui Ludovic Orban este la momentul Târgoviște 2014, când nu avea dubii în privința lui Klaus Iohannis: „Vă întreb: cine face și tace? Iohannis! Cine face și tace? Iohannis! Cine comunică mai bine când tace decât palavragiul de Ponta când vorbește? Iohannis! Cine provoacă fiori și insomnii lui Victor Ponta, că are cearcăne în ochi? Cine? Iohannis! Cine este generalul pentru care merită să ne sacrificăm fiecare minut, fiecare picătură de energie și fiecare strop de sudoare? Cine? Iohannis! Cine este cel care va ajunge președintele României? Iohannis!”

VIDEO (2014): „Cine este generalul…?”

Câteva cuvinte și multe subînțelesuri

Expresia folosită vineri de Orban la Târgoviște – „Cine tace și NU face?… sau face?!” – are mai multe tâlcuri.

Prima surpriză, primul reproș: „Cine tace și NU face?”. Ludovic Orban afirmă pentru prima dată, în mod public, că Iohannis nu mai este „președintele care tace și face”, ci „președintele care tace și NU face”!

A doua șopârlă, al doilea reproș: dubitativul „face… sau nu face?!” lasă de înțeles că președintele ori nu face ce trebuie (de exemplu, nu mediază la timp și serios pentru rezolvarea crizei politice), ori face ce nu trebuie (de exemplu, destabilizează PNL și coaliția de guvernare în încercarea de a-l impune pe Cîțu în dauna lui Orban).

Această frază-cheie din discursul lui Ludovic Orban este întărită de o alta, mai puțin abrazivă, dar mai explicită: „Eu cred că Partidul Naţional Liberal nu are nicio datorie faţă de preşedintele Iohannis, dimpotrivă”.

Orban îl trimite pe Cîțu la psiholog sau la psihiatru

În intervenția sa din Dâmbovița, Ludovic Orban l-a criticat și pe „Superman”-ul Florin Cîțu.

Ludovic Orban: „Ce m-a frapat foarte tare e când l-am văzut Superman. Cred că e nevoie de o anumită profesie care să rezolve această problemă. Societatea și economia sunt afectate de provocări mari, ai aruncat țara în criză politică, și tu când îi dai afară pe USR-iști din guvern să te postezi Superman – mi se pare o problemă mare. Când mă uit pe Facebook la «echipa demolatoare», la comentarii, mi se face frică. Fraților, nu e de joacă! Un asemenea val contra unui reprezentant al PNL nu am văzut în 31 de ani de politică. E foarte grav, afectează PNL”.

Când spune că pentru Cîțu „e nevoie de o anumită profesie”, în context, e clar că se referă la psihologie sau psihiatrie.

„Am primit şuturi în fund și cuţite în spate”

Tot vineri, dar în Prahova, Ludovic Orban a vorbit despre cei care l-au „trădat”, răspunzând prieteniei sale cu „şuturi în fund” și „cuţite în spate”.

Ludovic Orban: „Eu nu candidez pentru mine. Sunt după 31 de ani de activitate politică în care am dat enorm şi, de multe ori, în loc să primesc măcar aşa, o mulţumire sau o mână de ajutor într-un moment greu de la cei pe care i-am ajutat de-a lungul timpului, am primit şuturi în fund și cuţite în spate. De-a lungul timpului, oameni pe care i-am tratat ca prieteni nu au mai fost prieteni. Dar eu am trecut de fiecare dată peste lucrurile respective, pentru că am o încredere constantă şi de neschimbat în calitatea umană. Din cauza asta vă spun cu mâna pe inimă: eu candidez pentru PNL şi mai ales pentru ca PNL să-şi menţină vocaţia pe care a avut-o de-a lungul istoriei, să fie marele gardian şi apărător al intereselor fundamentale ale României”.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here