Prezidenţiabilul USR- PLUS, Dan Barna, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă comună cu fostul premier Dacian Cioloş, că îşi asumă „întreaga responsabilitate” pentru că nu a reuşit să intre în turul al doilea al prezidenţialelor în locul candidatului PSD Viorica Dăncilă. În acelaşi timp, atât Barna, cât şi Cioloş au transmis un mesaj clar: Alianţa îl va susţine acum la alegeri pe Klaus Iohannis, candidatul PNL, scrie Epoch Times.

Cu cine intenționați să votați în turul al doilea al alegerilor prezindețiale?

View Results

Loading ... Loading ...

„Am văzut punctajele, procentele la care s-a ajuns. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest obiectiv pe care nu l-am atins – acela de a avea un tur 2 fără PSD, acela de a putea să avem şansa unei dezbateri despre viitor în turul 2 cu preşedintele Iohannis. Electoratul României a decis că turul 2 trebuie să fie despre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Respectăm această decizie. Am, fără îndoială, parte din vină şi mi-o asum că nu am reuşit să ajung cu mesajul la mai mulţi cetăţeni, cu acest mesaj de modernizare şi de urgenţă pentru România, şi să convingem mai mulţi cetăţeni.

Este până la urmă un proces din care învăţăm şi vom avea o analiză foarte elaborată în cadrul partidului. Chiar în această seară am convocat colegii din comitetul politic, practic liderii din filialele judeţene, la o primă discuţie pentru a analiza perioada următoare şi ceea ce urmează să se întâmple. A fost cea mai grea campanie electorală pentru noi şi suntem în continuare pe un drum în care credem foarte mult pentru că peste un milion şi jumătate de oameni cred că România trebuie să se modernizeze. Le mulţumesc. Le mulţumesc şi colegilor din USR şi din PLUS pentru această campanie grozavă”, a declarat Barna.

În acelaşi timp, candidatul Alianţei a subliniat că obiectivul USR-PLUS este, în perioada următoare, să organizeze şi să pregătească cât mai bine alegerile locale care sunt, de asemenea, o provocare foarte mare pentru viitorul României.

„Din păcate, bucata aceasta de Românie pe care m-am bazat şi în care am crezut este, se pare, mai mică decât am anticipat. E fără îndoială vina noastră. Concluzia de fond este că mai este foarte mult de muncă în această ţară pentru a reuşi să o transformăm în locul acela în care românii să îşi găsească fericirea şi bucuria. Este o munca pe care ne-am asumat-o. Ştiam că nu va fi uşor. Am crezut că suntem mai sus decât ne-a dovedit-o electoratul. Continuăm împreună, continuăm cu acest mesaj pe care l-am avut din momentul în care USR a intrat în Parlament şi din momentul în care alianţa s-a constituit pentru cei patru paşi care să aducă în România o guvernare care să poată să facă reformele”, a precizat Barna.

La rândul său, liderul PLUS Dacian Cioloş a ţinut să-i mulţumească lui Dan Barna pentru „curajul pe care l-a avut să se lanseze în această bătălie şi să susţină această campanie”.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au crezut şi cred în continuare în noi, pentru modul în care au făcut această campanie. A fost una dintre puţinele forţe politice care a continuat o campanie electorală în stradă, în contact direct cu cetăţenii şi vom continua acest mod de a face politică. În al doilea rând, un lucru este clar, cred, şi anume alianţa dintre PLUS şi USR este în continuare validată ca una dintre principalele trei forţe politice ale ţării. Deci cele două partide, PLUS şi USR, au reuşit în mai puţin de un an de zile să se valideze ca fiind o forţă politică în care crede o parte importantă din societatea românească.

Şi pe acest proiect vrem să continuăm să construim. Şi pe acest proiect trebuie să tragem învăţămintele necesare şi din campania de la europarlamentare şi din această campanie pentru prezidenţiale, ca să întărim acest proiect politic şi să îi dăm şi mai multă credibilitate. Alianţa între PLUS şi USR, în măsura în care va reuşi să tragă învăţămintele necesare din aceste campanii, sunt convins că pentru alegerile locale şi parlamentare va reuşi să demonstreze că, în România, din această parte a societăţii care vrea modernizarea României, se naşte o forţă politică în măsură şi capabilă să colaboreze cu celelalte forţe politice democratice din România şi să ducă ţara asta mai departe”, a transmis Cioloş.

Liderul PLUS a explicat că, în perioda următoare, este important să fie întărită colaborarea în cadrul Alianţei.

„Şi noi am avut astăzi o conferinţă telefonică cu membrii Consiliului Naţional al PLUS şi mesajul pe care vrem să îl dăm este acesta: vrem să continuăm acest proiect al alianţei, să întărim colaborarea dintre noi, să învăţăm din această experienţă, să tragem concluziile pragmatice, realiste care să ne ajute să prezentăm un proiect şi mai solid pentru alegerile locale şi alegerile parlamentare. Pentru ca acest lucru să se întâmple am propus colegilor de la USR ca la sfârşitul săptămânii să facem o întâlnire a Birourilor Naţionale ale celor două partide din alianţă – care de fapt constituie şi Consiliul de Coordonare al Alianţei – ca să avem această primă discuţie de evaluare şi să luăm deciziile care se cuvin pentru ca acest proiect să meargă întărit mai departe.

În al patrulea rând, avem un tur 2, aşa cum spunea Dan Barna, între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă şi cred că nu există nicio surpriză dacă spunem că în aceste condiţii susţinerea noastră va merge spre Klaus Iohannis. Sper să avem ocazia în perioada următoare – tocmai pentru a clarifica şi consolida această susţinere – să avem o discuţie cu domnul Klaus Iohannis pentru a ne asigura că proiectul politic pe care dânsul îl susţine este aliniat cu principalele obiective pe care le avem şi noi şi că putem da acest semnal de capacitate de colaborare între proiectul pe care îl susţine domnul Iohannis şi proiectul pe care îl susţinem noi. În concluzie, mergem înainte. Am învaţat şi am recepţionat mesajul susţinătorilor nostri. Am învăţat din această campanie”, a menţionat Cioloş.

În opinia fostului prim-ministru tehnocrat, Alianţa iese întărită din campanie pentru că va fi în măsură să tragă concluziile şi consecinţele necesare pentru a întări acest proiect.

„Sunt convins că, în perioada următoare, vom pune pe masă ce e mai bun şi de la PLUS şi de la USR pentru ca acest proiect să poată să continue”, a conchis Cioloş.

Întrebat de presă dacă demisionează după înfrângere, liderul USR a replicat: „În acest moment, categoric nu. Am spus că îmi asum întreaga responsabilitate pentru rezultat, dar în egală măsură nu sunt un lider care la prima dificultate să plece şi să abandoneze lupta pentru că un rezultat, sau un obiectiv nu a fost atins. Voi avea în această seară o discuţie cu colegii din conducerea partidului şi vom stabili strategia şi paşii pentru perioada următoare”.

„Nu se pune problema să putem acorda vreodată sprijin sau vot doamnei Dăncilă sau PSD. Vom recomanda susţinătorilor să îl susţină pe Klaus Iohannis. (…) Participarea la vot e fundamentală, e importantă, nu putem vorbi de o Românie de vreun fel dacă nu mergem să votăm. În ziua de vot, ştampila aceea mică este adevărata putere a cetăţenilor, de aceea îi îndemn pe toţi susţinătorii mei să meargă să voteze, iar opţiunea de vot am exprimat-o, nu e niciun echivoc aici”, a mai precizat Barna.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here