Baronii PSD strânși în stabor la Parlament: „Așa nu se mai poate, trebuie să ajungem la o înțelegere să plece Dăncilă”. Ședința informală are loc în biroul președintelui Camerei Deputaților și la ea participă mai mulți lideri nemulțumiți de politica promovată de Viorica Dăncilă, informează Europa Liberă.

Cu cine votați în turul 1 al alegerilor prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

Stănescu și Ciolacu au convocat mai mulți lideri de organizații în biroul președintelui Camerei Deputaților pentru a stabili strategia înaintea CEX-ului PSD care va avea loc în această seară. Aceștia vor să îi ceară Vioricăi Dăncilă să ajungă la o înțelegere amiabilă să plece din fruntea partidului.

UPDATE 5. Marian Oprișan a ridicat problema legilor justiției care au făcut mult rău partidului, spunând că modificările au fost așteptate, dar de fapt „au fost păcăliți de cei din Guvern și Parlament, deoarece știau că totul va cădea la Curtea Constituțională”.

„Să ne mobilizăm, să turăm motoarele pentru prezidențiale. În fața urnei, a ștampilei, dacă reușim să speriem oameniii, avem o șansă. Ori ne batem să obținem un rezultat de excepție ori plecăm acasă. Ziua decisivă pentru partid e după prezidențiale, când trebuie să facem Congresul la termen”, a afirmat Oprișan în fața colegilor.

Liderul PSD Vrancea a cerut ca Mihai Fifor să fie schimbat din funcția de secretar general, iar Eugen Teodorovici, din cea de președinte executiv.

Gabriela Firea a susținut și ea ideea organizării Congresului după prezidențiale, deoarece dacă s-ar realiza înainte de acest moment s-ar declanșa o luptă internă în PSD și acesta s-ar putea prăbuși și mai mult în sondaje.

„Cum să fie candidat la prezidențiale Dăncilă și să meargă Ciolacu lângă ea președinte și noi toți să o aplaudăm. E o anomalie”, spun surse care participă la ședință, citând-o pe Gabriela Firea.

UPDATE 4. La întânirea nemulțumiților din PSD au ajuns și primarul de București, Gabriela Firea, însoțită de primarul sectorului VI, Gabriel Mutu. „Le-am spus celor din conducere că dacă cineva se bucură că Firea o să piardă Primăria Capitalei anul viitor, se înșeală”, a spus edilul Capitalei.

UPDATE 3.Congres în PSD, dată avansată în discuții: ianuarie 2020

Puciștii discută și varianta organizării unui Congres extraordinar. O variantă rostită la discuții a fost ca acesta să aibă loc în luna ianuarie a lui 2020, cu șase luni înaintea alegerilor locale. Au fost și voci în interior care au cerut un Congres mai rapid, motivând că „în momente de criză se cer măsuri de criză”.

Aleasă ca președinte al PSD la Congresul din iunie, Viorica Dăncilă nu poate să își piardă funcția decât dacă se organizează un alt Congres.

UPDATE 2. Marcel Ciolacu s-a arătat foarte deranjat de modul de conducere al partidului din ultima perioadă, ținta atacurilor fiind secretarul general al PSD și consilierii din umbră ai lui Dăncilă

„Eu nu stau lipit de scaunul de președinte al Camerei Deputaților, nu stau. Dacă nu schimbăm ceva în funcționarea partidului, în modul de conducere al partidului, eu nu mai stau. Fifor dă la zece seara la presă că eu și Paul Stănescu suntem la negocieri cu Victor Ponta. Eu nu mai pot așa. Trebuie să schimbăm modul în care se conduce acest partid, dacă eu stabilesc ceva cu Dăncilă să nu vină Fifor a doua zi să o schimbe”, le-a spus Ciolacu celor prezenți la discuții.

El nu a uitat-o nici pe Viorica Dăncilă, acuzând faptul că aceasta este înconjurată de consilieri de care ascultă mai mult decât de partid.

„Eu pe Ică, să vorbesc cu Dăncilă, nu îl sun, nu îl sun. (n.r. – Florea Voinea)”, a continuat Ciolacu.

Potrivit acestuia, partidul are șanse foarte mici la alegerile locale dacă se va reveni la sistemul privind alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE 1. Puciștii îi reproșează Vioricăi Dăncilă că nu s-a consultat cu ei în ultimele luni, după ce Dragnea nu a mai fost președintele PSD.

„Din luna mai nu a mai existat nici o consultare, din mai nu mai avem nimic, nimic. Toate deciziile au venit de la Palatul Victoria și noi le-am votat în Comitetul Executiv să nu punem în pericol guvernarea. Acum nu mai avem guvernarea, lucrurile trebuie să se schimbe în luarea deciziilor în partid, nu mai poate decide doar Dăncilă”, a fost nemulțumirea unui alt lider PSD.

Gruparea Ciolacu – Stănescu dorește ca partidul să intre în Opoziție și să nu blocheze numirea unui viitor premier de la PNL. Ei refuză varianta anticipatelor și cred că partidul trebuie să se pregătească pentru alegerilor locale și parlamentare, care reprezintă viitorul partidului.

Aceștia vor și schimbarea relației cu Victor Ponta, care a fost ruptă în ultima perioadă.

„Ponta cu toate belele lui e totuși unul de-al nostru”, a afirmat un alt șef de organizație.

La întâlnire a venit cu o oarecare întârziere și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

La câteva ore după succesul moțiunii de cenzură, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu Victor Ponta pentru a discuta despre strategia din Opoziție și înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni. Între timp, Viorica Dăncilă anunțase că PSD nu merge la consultări la Palatul Cotroceni pentru discuții pentru formarea unui nou Guvern.

În această dimineață, Paul Stănescu și-a sunat apropiații pentru a se vedea în biroul președintelui Camerei Deputaților. În biroul lui Ciolacu au sosit până acum Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Dan Nica, Florin Iordache, Alfred Simonis, Ionel Arsene, dar lista rămâne deschisă pe parcursul zilei.

De întâlnire au aflat și premierul Dăncilă, dar și secretarul general al PSD, Mihai Fifor. Ultimul a început să sune mai mulți șefi de organizații pentru a îi întreba dacă participă la această întâlnire și dacă vor să îi comunice și lui ce s-a discutat la ședința informală din această dimineață.

“Așa nu se mai poate, trebuie să ajungem la o înțelegere amiabilă cu Dăncilă să plece din fruntea partidului”, au fost cuvintele rostite în interiorul întâlnirii din Parlament, potrivit unor surse participante la discuția informală. Aceștia susțin că trebuie să existe un plan înaintea Comitetului Executiv care este convocat pentru ora 18, deoarece partidul trebuie să se salveze din situația în care se află.

„Nu mai are rost să dăm vina unii pe alții, trebuie să facem analize sociologice și să vedem care este calea de urmat împreună, urmează alegerile locale și parlamentare”, a spus un lider participant la ședința din Parlament.

Viorica Dăncilă se află la Palatul Victoria, unde de la ora 11 va începe ședința de Guvern. Premierul a anunțat că PSD nu ar trebui să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni de astăzi.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.