Ministrul Investitiilor si proiectelor europene, Cristian Ghinea, isi scoate demisia pe masa si ii cere lui Marcel Ciolacu sa procedeze la fel. Ghinea afima ca va demisiona din functie daca PNRR va fi respins si il provoaca pe Ciolacu sa procedeze la fel daca PNRR va fi acceptat, scrie Aktual24.ro.

„Ciolacu, hai sa discutam cu demisia pe masa! Factual, situatia e clara si este descrisa in disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeana publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt intrebari puse de Comisia Europeana legate de procedura de costing.

Am spus in mai multe randuri ca PNRR este un exercitiu unic pentru ca toate detaliile trebuie stabilite inainte de incepere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocarile inainte si proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exercitiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investitii. Un exercitiu facut pentru prima data si de Comisie si de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise catre toate statele membre. La fel vor fi intrebari pentru analizele de mediu si pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.

In aceasta saptamana au avut loc intalniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeana unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele intrebari au fost lamurite pe loc, altele urmeaza sa o facem.

La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) exista sute de intrebari de la Comisie, pe care MIPE si aplicantii care au depus proiectul le lamuresc. Face parte din treaba obisnuita a acestui minister. 

Cum ne-am putea imagina ca la un program de tara de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Trecand cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt usor de clarificat. De pilda, comentariile Comisiei pe sectiunea Transport, la modernizarea cailor ferate Comisia observa costurile pe care le considera ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lamurit deja ca acele costuri includ si echipamentele digitale, lucru deja vizibil in alta anexa. Lamurire ceruta – caz inchis.

La scoli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piata legate de cladiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard nationale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerinte europene, vom insista in dialog ca studiul de piata este metoda realista de costing. Am cerut ministrilor de linie sa acorde atentie acestui exercitiu si acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate.

Este un dialog normal, tehnic si bazat pe evidente, e cumva de asteptat ca fiind greu de furat PSD nu intelege nimic din proces. PSD a ‘citit’ anexele de la PNRR dand click dreapta si cautand autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios si a pus intrebari, pe care le vom lamuri. Daca PSD are atatia experti destepti, dat fiind ca documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD intrebarile astea?

PSD anunta din nou ca PNRR a fost respins. Este a patra oara cand PSD lanseaza acest fake news.

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.800 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here