Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a câștigat definitiv procesul deschis de reprezentanții Primăriei Satu Mare, după ce CNCD a sancționat administrația sătmăreană pentru discriminare. Și asta pentru că Primăria Satu Mare a condiționat ocuparea unui post de jurist de cunoașterea limbii maghiare, informează Presa SM.

Juristul Dan Tordoi, cel care a depus plângerea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a precizat că totul a început în 2017, prin scoaterea la concurs a unui post de consilier juridic în cadrul Primăriei Satu Mare.

”După publicarea anunțului de concurs, eu fiind jurist de profesie, am dorit să aplic, însă am constatat că deși întruneam toate cerințele legale pentru a concura (studii, vechime în profesie, experiență profesională, cazier etc), eram în imposibilitatea de a aplica pentru acel post deoarece s-a introdus o condiție specifică abuzivă: cunoașterea limbii maghiare (scris, vorbit, citit) la nivel cel puțin mediu! Deci nu ca avantaj cunoașterea unei limbi străine (care o fi ea), ci ca o condiție specifică. Evident că nu am acceptat o astfel de încălcare flagrantă a legislației și o îngrădire a dreptului meu la muncă, motiv pentru care am urmat pașii procedurali legali.

Astfel am formulat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituția abilitată să monitorizeze și să sancționeze derapaje pe acest domeniu, al discriminării de orice fel. Ca paranteză, CNCD este condus de un președinte, pe numele său Csaba Asztalos, de naționalitate maghiară, iar colegiul director este de asemenea format și din persoane de naționalitate maghiară”, povestește juristul.

Interesant este că acesta l-a avut ca avocat pe un consilier local UDMR, Ressler Stefan, CNCD e condusă de un etnic maghiar, iar criteriile de concurs au fost stabilite printr-o Hotărâre de Consiliu Local, votată în unanimitate de consilierii locali, deci inclusiv PSD și PNL.

”Au pierdut pe fond (Curtea de Apel Oradea), au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție unde au solicitat o rejudecare pe diverse chichițe procedurale. Deși au obținut rejudecarea și dosarul s-a trimis la Curtea de Apel Oradea, au pierdut din nou pe fond. A urmat, evident ÎCCJ unde, pe 05.04.2022 a fost pronunțată decizia definitivă care confirmă abuzul făcut de Primăria Satu Mare în ceea ce privește discriminarea la care eu (și poate nu doar eu) am fost supus”, spune Dan Tordoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.