Fostul preşedinte al USR Dacian Cioloş a declarat, joi, că liderul AUR George Simion este “cel mai bun prieten” al social-democraţilor şi liberalilor, pe motiv că “diversiunile” acestuia sunt mereu “în beneficiul vechilor partide”, inclusiv în criza facturilor. În plus, potrivit lui Cioloş, AUR nu atacă niciodată cu adevărat PSD şi PNL, “duşmanii săi fiind USR în politică şi societatea civilă în general”, scrie Epochtimes-romania.com.

De asemenea, Cioloş a adus în discuţie incidentul din timpul dezbaterii în Parlament a moţiunii simple depuse de USR contra ministrului Energiei, Virgil Popescu, când Simion l-a agresat fizic pe acesta. Şedinţa a fost întreruptă şi, după reluarea ei, Popescu nu a mai revenit la tribună. Mai exact, Cioloş a descris incidentul ca o “diversiune” care i-a permis ministrului Energiei să câştige timp, în loc să fie demis pentru scandalul facturilor la energie majorate ilegal.

“George Simion este cel mai bun prieten al PSD şi PNL. Diversiunile pe care le creează sunt mereu în beneficiul vechilor partide, iar în criza facturilor umflate este la fel. Cetăţenii aşteptau de la Parlament şi de la ministrul Popescu explicaţii despre mărirea facturilor. În schimb, au primit circ şi diversiuni. În loc să fie demis de premierul Ciucă, a câştigat timp cu ajutorul AUR.

Întreaga clasă politică este mulţumită de scandalul dintre George Simion şi Virgil Popescu. AUR mai câştigă nişte puncte în radicalizarea unei părţi de electorat, PSD şi PNL scapă să răspundă la întrebările grele, Virgil Popescu a devenit victima extremiştilor şi scapă temporar de criticile îndreptăţite, premierul Ciucă nu are nicio bătaie de cap cu demiterea unui ministru incompetent”, a precizat fostul preşedinte USR, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Cioloş, singurii care au de pierdut de pe urma acestei “diversiuni” sunt atât cetăţenii români, care nu primesc niciun răspuns la dezastrul facturilor la energie, cât şi USR, pentru că moţiunea sa împotriva ministrului Energiei “trece cel puţin în planul doi”.

“În mod normal, ministrul Popescu ar fi trebuit demis imediat”, a adăugat Cioloş.

Totodată, Cioloş a afirmat că AUR este o mană cerească pentru PSD şi PNL:

“Fără a le da apă la moară conspiraţioniştilor, trebuie să admitem că existenţa AUR este mană cerească pentru PSD şi PNL. Cele două partide au condus România pentru 30 de ani şi singura lor teamă este apariţia unei forţe politice adânc ancorate în societatea civilă şi direct răspunzătoare cetăţenilor. Mascarada populist-violentă pe care o practică AUR este perfectă pentru PSD şi PNL, pentru că pe de o parte distruge orice dorinţă de a intra în politică şi compromite ideea de mişcare de la firul ierbii şi, în acelaşi timp, nu contestă cu nimic statusul politic actual. AUR nu atacă niciodată cu adevărat PSD şi PNL, duşmanii săi fiind USR în politică şi societatea civilă în general”.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloş consideră că partidul condus de George Simion este folosit în prezent pentru a se demonstra că “orice nu e parte a PSD sau PNL este inutil, compromis şi ridicol”.

“Este un proiect de sistem prin care se distruge orice opoziţie şi orice legitimitate a unei mişcări din societate”, a continuat fostul lider USR.

“USR are o misiune grea în acest moment, pentru că singura soluţie este un parteneriat solid cu societatea civilă, care trebuie să înţeleagă că nu există altă soluţie pentru transformarea României. Viaţa politică ar trebui să fie vie şi dinamică, să permită accesul la dezbateri şi decizii tuturor cetăţenilor interesaţi şi să nu cultive caste, găşti sau grupuri de interese. Parteneriatului dintre PSD şi PNL cu AUR trebuie să i se opună un parteneriat cu societatea civilă, dacă ne dorim să schimbăm actuala stare de lucruri”, a conchis Cioloş.

Reamintim că, luni, dezbaterea moţiunii simple contra ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost una cu scântei. Copreşedintele AUR George Simion s-a dus peste Popescu în timp ce acesta îşi susţinea discursul la tribuna Camerei Deputaţilor şi i-a înfipt mâna în ceafă.

Înainte să meargă la pupitru peste Popescu, Simion striga prin sala de plen “Hoţule, hoţule!”. Liderul PNL s-a oprit din citit şi a reacţionat:

“Domnule preşedinte, pot să-i spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul? Că văd ca pe domnul Simion îl frământă alte lucruri”.

Şeful AUR a venit lângă el la tribună, l-a luat de după gât şi a început să îi urle în faţa: “Eşti un hoţ, eşti un hoţ!”

“Domnule Simion, luaţi mâna de pe domnul Virgil Popescu. Rog chestorii să-l îndepărteze pe domnul Simion!”, a cerut şeful de şedinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.