Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea i-a dat o replică acidă, la conferinţa de lansare a platformei MonitorPNRR, ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, care se plânge constant că USR a angajat România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să nu majoreze pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB, scrie Epochtimes-romania.com.

„Ideea de a avea reforma pensiilor în acest fel în PNRR nu a venit din partea României, ci din partea Comisiei Europene. Comisia Europeană este foarte fermă pe acest subiect, pentru că efectiv modul în care pensiile oscilează haotic a fost principala sursă de tensiune pe bugetul public. Suntem singura ţară europeană în procedură de deficit excesiv, deci avem mari probleme cu bugetul. Ideea că nu avem pensiile din cauza PNRR e o butaforie. Pensiile au fost un capitol greu de negociat. Şi vă mai spun ceva: procentul de 9,4% din PIB este un succes politic, pentru că propunerea Comisiei era mult mai jos. Nu vreau să spun cifre pentru că ar fi neelegant din partea mea. 9,4% este mai mult decât a cheltuit România pe pensii întotdeauna”, a declarat Cristian Ghinea, citat de Ziare.com.

Potrivit liderului USR, această cifră este mai mult decât a cheltuit vreodată PSD pe pensii.

„Dacă domnul Budăi se simte constrâns de 9,4%, de ce nu a dat el mai mult pe pensii versus PIB când era ministru pe vremea lui Dragnea? Niciodată PSD, nici când era premier Ponta, nici când era prim-ministru Tudose, nici când era Grindeanu, nu a dat mai mult de 9,4% din PIB pe pensii. Brusc, le-a venit că-i prea constrângător, ceea ce este o prostie. Nu e adevărat. Repet, este mai mult decât am plătit până acum, mai mult decât am plătit întotdeauna. Ei tot învârt această cifră de 13% medie europeană (alocare din PIB pentru pensii – n.r.), care este foarte înşelătoare, pentru că este o diferenţă foarte mare între statele din Vest şi statele din Est. Niciun stat din Estul Europei nu cheltuie mai mult de 9% din PIB pe pensii”, a afirmat Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR a explicat că statele din estul Europei – dintre care România se află în situaţia cea mai proastă – reuşesc să colecteze foarte puţine venituri la bugetul de stat.

„Dacă comparăm câţi bani cheltuim pe pensii faţă de câţi bani colectăm la buget, media României este de 25%, media UE fiind de 24%. Deci problema noastră este că avem prea puţine venituri la bugetul de stat, nu raportarea la PIB. Este o manipulare politică permanentă care se aruncă în spaţiul public. Deci există loc de creştere a pensiilor cu o anvelopă de 9,4%, mai mult decât a dat PSD oricând a fost la guvernare”, a conchis Cristian Ghinea.

Care este soluția pentru Poliția Locală?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here