Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, după discuţiile cu PNL şi PSD pentru alcătuirea unui nou Guvern, că s-a analizat şi scenariul trecerii României de la republică semi-prezidenţială la o republică parlamentară, dar că nu s-a intrat în detalii, scrie Epochtimes-romania.com.

De asemenea, Kelemen Hunor este de părere că, în momentul în care preşedintele ţării va fi ales de Parlament, atunci mobilizarea la alegerile parlamentare va fi mult mai mare şi va exista o miză în plus pentru a da Parlamentului o greutate mult mai mare decât are în prezent.

Redăm o parte din declaraţiile liderului UDMR:

Reporter: Aţi anunţat ieri că aveţi ca prioritate ca România să devină republică parlamentară…

Kelemen Hunor: Nu asta am spus, dar e foarte aproape. Am spus că e nevoie de o revizuire a Constituţiei, o reformă constituţională dacă facem o coaliţie atât de consistentă, o coaliţie care să permită să vină cu reformă constituţională. Şi am spus că, printre modificările Constituţiei, ceea ce noi susţinem de 31 de ani, nu de ieri sau alaltăieri… puteţi verifica la revizuirea Constituţiei din 2003, şi în 2013, 2014, noi am avut propuneri pentru republică parlamentară.

Sigur, în acest moment, este important să clarificăm, din acest punct de vedere, ce vrem să facem. Putem să mergem şi pe republică prezidenţială şi pe republică parlamentară. Eu cred că, după 31 de ani, nu e bine să stăm în această formulă, nici aşa, nici altfel… nici măcar nu este republică semi-prezidenţială. Este un amestec şi depinde de preşedinte, depinde de ambiţia preşedintelui unde o duce şi în ce direcţie împinge activitatea. De aceea, eu cred că trebuie să clarificăm. Din punctul nostru de vedere, mult mai sănătos este să mergi spre o formă de republică parlamentară.

În momentul în care preşedintele va fi ales la Parlament, atunci mobilizarea la parlamentare va fi mult mai mare şi este o miză în plus pentru a da Parlamentului o greutate mult mai mare. Dar haideţi să vedem ce s-a întâmplat, ce fel de conflicte sunt codate în această Constituţie a noastră, care de fapt este o Constituţie foarte bună cu mici excepţii. Dar, în ceea ce priveşte această formă de semi-prezidenţial, semi nici nu ştiu cum e, înseamnă şi conflicte instituţionale, interinstituţionale, politice permanent. Dacă vrem să oprim, ori mergem spre o formulă curată în sistem prezidenţial, cum este în SUA, ori mergem spre o formă de republică parlamentară.

Reporter: În acest moment, cât de reală este dorinţa de revizuire a Constituţiei din partea posibililor parteneri din această nouă Coaliţie?

Kelemen Hunor: Nu am intrat în detalii dar am stabilit că este momentul să revizuim Constituţia, să venim cu o reformă constituţională. Toată lumea – vorbesc despre colegii din PNL şi PSD cu care am discutat – susţine că necesitatea reformelor constituţionale după 31 de ani este o necesitate reală. Dar nu am intrat în detalii.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.