Preşedintele USR, Dacian Cioloş, s-a arătat „revoltat” de uşurinţa cu care liderii PNL „au ales, astfel, să trădeze şi speranţa celor care şi-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR”, scrie Epochtimes-romania.com. Cioloş a adăugat că, din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă: „Trecem acum în opoziţie la vechile partide şi în lupta cu orice formă de extremism”.

Într-o postare publicată pe Facebook, după ce liberalii au anunţat luni seara că au ales să negocieze cu PSD pentru formarea unui guvern, Dacian Cioloş i-a acuzat pe liderii PNL că „au promis în campanie lucruri cu care nu rezonau deloc”, în vreme ce „inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat ţara în aer şi căruia i se alătură acum cu atâta uşurinţă şi naturaleţe”.

Redăm integral textul postării lui Dacian Cioloş:

Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd uşurinţa cu care aceşti oameni au ales, astfel, să trădeze şi speranţa celor care şi-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câştige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat ţara în aer şi căruia i se alătură acum cu atâta uşurinţă şi naturaleţe.

Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simţit ameninţate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste şi corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut şi stângăcii.

Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi.

Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale aşa cum vedem că se practică cu nonşalanţă la pe-ne-le (că liberali mi-e ruşine să-i numesc).

USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliţie cu PNL sperând că ceea ce liderii penelişti au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt şi lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înşelat. Multe dintre acţiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse şi puterea de dragul perpetuării unui stil de administraţie clientelar şi desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern şi în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii româneşti: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiţi fără criterii din pixul unui singur om.

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziţie la vechile partide şi în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziţie şi singurul care îmbrăţişează valori democratice, autentic liberale şi europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vom sancţiona cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Şi vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă şi pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.

Context

Majoritatea liderilor liberali au decis luni seară, într-o şedinţă la Vila Lac care a durat până aproape de miezul nopţii, că PNL va negocia formarea noului Guvern cu PSD.

S-au înregistrat 48 de voturi pentru colaborarea cu PSD şi 22 împotrivă. La şedinţă a participat şi fostul şef PNL Ludovic Orban, care s-a exprimat ferm împotrivă unei eventuale alianţe cu social-democraţii.

Anterior, şi PSD şi UDMR au decis în forurile statutare să înceapă negocierile în aceeaşi direcţie, astfel că se prefigurează o posibilă mare coaliţie între cele trei partide, susţinută de grupul minorităţilor naţionale.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here