Ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a amânat până anul viitor aplicarea grilelor notariale actualizate atunci când se calculează despăgubirile în cazul terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști, lăsând astfel în vigoare grila notarială din 2013, este pe cale de a fi respinsă în regim de urgență de Parlament. Dacă OUG-ul va fi respins,  se vor aplica în continuare prevederile legii inițiate de UDMR, care a intrat în vigoare în luna martie, dezvăluie G4Media.ro.

Prin aplicarea grilei notariale actualizate valoarea despăgubirilor care ar urma să fie plătite de ANRP crește semnificativ. Astfel, în Capitală, în doar două dosare de despăgubire în care este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, sumele pe care trebuie să le plătească statul român foștilor proprietari cresc de la 300 de milioane de euro la peste 1 miliard de euro.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți ordonanța guvernului Orban care amâna până anul viitor aplicarea grilelor actualizate, urmând ca actul normativ să fie înscris pe ordinea de zi a plenului de miercuri pentru dezbatere și vot final. Camera este for decizional în acest caz, după ce Senatul a respins ordonanța săptămâna trecută.

Practic, este vorba despre OUG 72/2020, care prevede suspendarea până la 1 martie 2021 a intrării în vigoare a prevederii alineatului 6 din articolul 21 al legii 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.