Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă (USR) a criticat, într-un interviu acordat recent, clientelismul existent pe scena politică românească. Potrivit lui Drulă, acest clientelism ar fi unul dintre motivele pentru care România „merge prostuţ”, scrie Epochtimes-romania.com.

„Dacă ne uităm mai la vest şi în alte ţări, sunt aspecte ale clientelismului politic, dar la noi este dus la extrem. Din cauză că a fost extrem de corupt, sistemul acestor partide este extrem de neatrăgător pentru oamenii independenţi, cu capul pe umeri, deştepţi şi care pot obţine rezultate. Şi atunci, atrage foarte mult zona asta de ‘nu aveam altă treabă în viaţă şi nu ştiam cum să mă descurc’ sau ‘m-a trimis tata’”, a declarat fostul ministru.

În acest sens, Cătălin Drulă a exemplificat cum „funcţionează” clientelismul la nivel de administraţii locale.

„Fiii de primari, spre exemplu, sunt o întreagă clasă căreia trebuie să i se găsească loc de muncă la stat. Fiul primarului trebuie pus ori consilier, ori şef la instituţie şi trebuie să i se facă o carieră. Practic, organizaţiile care trag, cum spun ei, adică aduc voturi, trebuie ‘răsplătite’. Şi chestia asta duce la bani, pe care îi încasează în primul rând cei numiţi, pentru că sunt salarii pe care oamenii respectivi pe piaţa liberă a muncii nu le-ar obţine, sau, mă rog, ar trebui să muncească şi atunci raportul efort depus per bani încasaţi e net defavorabil dacă te duci în privat. Şi pe de altă parte, prin banii drenaţi de la stat prin achiziţiile publice şi contractele pe care le face statul. Asta e miza“, a susţinut Drulă.

Care este soluția pentru Poliția Locală?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here