Deputatul Ana Birchall, fost ministgru al Justitiei, anunta ca a depus in Parlament un proiect de lege pnetru desfiintarea urgenta a Sectiei Speciale, scrie Aktual24.ro. „Sper ca acest proiect de lege sa fie dezbatut si adoptat in Parlament in procedura de urgenta si aceasta creatie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea si compania, sa fie abrogata!”, subliniaza Birchall.

”Astazi, alaturi de alti colegi din Parlament, in calitate de initiator, am semnat si depus la Parlament, proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cunoscuta si sub denumirea de Sectia Speciala, SIIJ.

Este un proiect de lege extrem de important pentru sistemul de justitie din Romania, pentru asigurarea respectului si a domniei legii in Romania, pentru recastigarea increderii romanilor in actul de justitie. Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care Romania o are in institutiile europene si organismele internationale. Sper ca acest proiect de lege sa fie dezbatut si adoptat in Parlament in procedura de urgenta si aceasta creatie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea si compania, sa fie abrogata!

Si mai sper ca vremea smecheriilor introduse, asa, pe furis, nu stiu de cine, nu stiu pe unde, exact cum au fost si prevederile toxice privind SIIJ trebuie sa apuna si, sper eu, a apus!

Chiar daca mi-a adus nenumarate campanii de denigrare si defaimare cu informatii mincinoase la adresa mea si a familiei mele, campanii care ma astept sa continue, chiar daca mi-a adus nenumarare cereri de remaniere din functia de ministru al Justitiei si atunci, si acum sustin ca aceasta Sectie speciala, asa cum este acum reglementata, nu poate continua sa functioneze. Aceasta sectie nu este in beneficiul actului de justitie atat timp cat, de exemplu, potrivit legii, are competenta de a retrage, discretionar, cai de atac sau de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata. Cu alte cuvinte, orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie Speciala, SIIJ are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, omor orice alt tip de infractiune, repet orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia Speciala, SIIJ, conform articolului 88 indice 1 alin.2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar.

In august 2019, in cadrul Ministerului Justitiei, am constituit si coordonat un grup de lucru care a analizat recomandarile GRECO, recomandarile MCV, Comisiei de la Venetia, precum si toate punctele de vedere primite atat de la institutiile relevante din sistemul judiciar, cat si de la toate asociatiile profesionale. Aceasta analiza a cuprins si alte recomandari venite de la fiecare roman care ne-a scris trimitand petitii si scrisori la minister.

Principala concluzie a fost desfiintarea SIIJ, in regim de urgenta, existand si suspiciunea ca Sectia Speciala a fost infiintata tocmai ca sa transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, ‘care ar putea fi mai predispusa interventiilor si presiunilor exterioare, de ordin politic, decat o institutie consacrata si consolidata in timp precum DNA’, tocmai pentru ca SIIJ are competenta de a ancheta orice persoana, daca in plangere este mentionat si un magistrat”, a anuntat Ana Birchall.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.