Fostul preşedinte liberal Valeriu Stoica a declarat miercuri, la RFI, că preşedintele Iohannis a revenit „parţial” cu picioarele pe pământ, după declaraţia de presă de marţi, când a invitat partidele la consultări. În opinia sa, preşedintele a greşit însă culpabilizând doar USR pentru criza politică actuală.

„În acest moment, Klaus Iohannis pare să fi revenit, cel puţin parţial, cu picioarele pe pământ. În urmă cu o lună spunea că nu este nimic îngrijorător în România. Criza politică era declanşată în acel moment. Criza a ajuns la punctul culminant prin votarea moţiunii de cenzură cu un număr de voturi fără precedent în procedură de acest gen. […]

În plus, a culpabiliza numai USR-PLUS este o eroare. D-asta spuneam că a venit numai parţial cu picioarele pe pământ Klaus Iohannis. Criza politică nu a fost declanşată doar de USR PLUS. În urmă cu o lună, criza politică a fost declanşată de prim-ministrul Florin Cîţu. […] Până la urmă, acest timp de gândire pe care l-a dat preşedintele poate că ar fi util tocmai pentru ca şi partidele, PNL şi USR PLUS în primul rând, dar şi Orban şi Florin Cîţu să aibă timp să judece la rece. E nevoie ca Ludovic Orban şi Florin Cîţu să înţeleagă că sunt principalii responsabili ai acestei crize politice, să facă un pas înapoi şi să nu se cramponeze de pretenţii iluzorii”, a declarat Valeriu Stoica, pentru RFI.

Stoica susţine că singura soluţie realistă şi bună pentru România este refacerea coaliţiei între PNL, USR PLUS şi UDMR, dar fără Florin Cîţu propus premier.

“Ceea ce e complicat e cel mai simplu, pentru că într-adevăr este foarte complicat să refaci această coaliţie. […] De fapt este şi singura soluţie realistă şi bună pentru România. […] În primul rând, Florin Cîţu nu mai poate fi propus premier. CCR nu acceptă o asemenea variantă. […] Mai ales când e vorba de un premier demis prin moţiune de cenzură cu un asemenea număr de voturi. Ar fi din partea PNL şi a lui Florin Cîţu o sfidare a principiilor democratice.

Repet – sper să se trezească şi PNL şi echipa de conducere din PNL şi Ludovic Orban. Să meargă la preşedinte cu o propunere de premier un candidat care să aibă experienţă politică şi instituţională, credibilitate, maturitate, să poată să ofere o garanţie de seriozitate. Dacă nu vor veni cu o asemenea propunere, este foarte greu să se formeze un guvern solid, un guvern care să gestioneze pe de o parte această criză sanitară care s-a amplificat foarte mult în ultimul timp, să gestioneze problemele economice ale României”, susţine Valeriu Stoica.

Fostul lider PNL a subliniat că, în cazul în care preşedintele Iohannis ar forţa menţinerea lui Florin Cîţu în funcţie, acest demers nu ar face decât să prelungească practic criza actuală.

“Exclud o asemenea variantă, bazându-mă pe un calcul rece. Spuneam mai devreme că preşedintele a dat un semn că s-a întors cu picioarele pe pământ. Dacă ar face o asemenea propunere nu ar face decât să prelungească criza. Totuşi, e un om responsabil şi trebuie să fie un om politic responsabil. […] Echipa PNL, dacă susţine o asemenea propunere, dă dovadă de imaturitate, face dovadă de o imaturitate crasă. Nu este posibil ca oamenii politici responsabili să dorească prelungirea crizei, pentru că o asemenea propunere înseamnă prelungirea crizei, agravarea crizei politice”, a subliniat Valeriu Stoica.

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here