Autorităţile au modificat proiectul rectificării bugetare încă o dată. Conform noului document, bisericile primesc mai mulţi bani decât s-a dorit iniţial, iar bugetul de Acţiuni generale al Ministerului Finanţelor, deşi se diminuează puţin, în interior s-a făcut o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL, scrie Hotnews.ro.

Practic, fondul lui Cîţu a ajuns să fie de 4 ori mai mare faţă de cât s-a alocat iniţial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuţiei României la bugetul UE şi pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Jurnaliştii de la Hotnews au detaliat mai jos:

Două modificări importante în noua variantă a rectificării

1. Secretariatul General al Guvernului primeşte acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicaţi bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Aşadar, după cea de-a doua rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanţelor – Acţiuni generale primeşte 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua variantă a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?

• 15 milioane sunt subvenţii.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. De precizat că iniţial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Fondul de rezervă este gestionat ca pe vremea PSD. Nu o spunem noi, ci reiese din rapoartele Consiliului Fiscal. Fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgenţe. Totuşi, acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit. O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deşi ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Aceste cheltuieli nu erau neprevăzute. E greu de crezut că nu se ştia, de exemplu, ce investiţii vor face autorităţile locale la PNDL când s-a realizat iniţial bugetul de stat.

Aşadar, în contextul alegerilor din PNL, acum s-a majorat această sumă.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîţu creşte de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de 4 ori mai mare decât la începutul anului.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here