Oleg Melniciuc este primul judecător din Republica Moldova trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită. Acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată vineri de Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de magistrata Aurelia Pleșca, scrie Ziaristii.com.

Oleg Melniciuc a fost trimis în judecată în 2018. Spre comparație, tot în 2018 a fost înființată Secția Specială în România, structură de parchet care în acești trei ani n-a obținut condamnarea niciunui judecător sau procuror.

De data asta, România ar putea să se inspire din sistemul anticorupție al Republicii Moldova. Mai exact, Klaus Iohannis ar trebui să ia notițe de la Maia Sandu!

Sentința în cazul Melniciuc a fost luată în lipsa lui inculpatului, a avocaților acestuia și a procuorului. Ea va intra în vigoare în momentul în care va fi definitivă. Deocamdată este o decizie în primă instanță.

Pronunțarea sentinței în cazul lui Oleg Melniciuc a fost amânată de mai multe ori în ultimele două luni, după ce judecătoarea s-a îmbolnăvit.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, când a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Râșcani, municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate.

De asemenea, a comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a unor bunuri a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele sale financiare legale.

Procurorii anticorupție au calculat că în anii 2014-2016 familia magistratului a obținut venituri de 1.444.958 de lei moldovenești şi a efectuat cheltuieli de 2.085.101 lei. Acest fapt indică asupra unei diferențe substanțiale dintre averea dobândită şi veniturile obținute.

În categoria ”venituri”, procurorii au inclus și cei peste 600.000 de lei moldovenești declarați ca donație. Procurorii i-au numit ”donații suspecte”.

Unele dintre aceste donații provin de la mama și socrul magistratului. Mama i-ar fi donat în anii 2014 și 2015, așa cum se arată în declarațiile de avere, câte 150.000 de lei. Oleg Melniciuc a explicat că banii au fost obținuți legal din închrierea unor spații pe care mama sa le deține în municipiul Chișinău.

Cât privește alte 3.000 de euro donați de socrul său, judecătorul a spus că acesta muncește de mai mult timp peste hotare și și-a putut permite să-i facă fiicei sale o astfel de donație.

În prezent, mai multe bunuri ale familiei se află sub sechestru: un autoturism Mercedes, ce aparținea soției magistratului, și mai multe sume de bani, ridicate în cadrul perchezițiilor pe care procurorii le-au făcut în biroul și la domiciliul judecătorului în luna iulie 2017.

Atât la audierile de la Procuratura Anticorupție, cât și în declarațiile pentru presă făcute atunci când a fost reținut, Oleg Melniciuc nu și-a recunoscut vina.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here