Viceliderul deputaților USR-PLUS, Cristian Seidler, a evidențiat joi, într-o postare pe Facebook, o anomalie specifică economiei României și anume faptul că veniturile salariale la stat au fost în 2020 cu 68% mai mari decât media națională. Seidler a subliniat că, într-o economie funcțională, salariile la stat, în ceea ce privește media acestora, ar trebui să fie mai mici decât cele din privat, scrie Podul.ro.

„Veniturile salariale la stat au fost, în 2020, cu 68% mai mari decât media națională.

În 2020, România a avut cheltuieli de personal în valoare de ~110 miliarde de lei, pentru ~1,25 milioane de angajați, fără cei din companii naționale și societăți comerciale deținute de stat. Așadar, venitul salarial lunar mediu brut, la stat, în anul 2020 a fost de 7173 de lei.  

Venitul salarial lunar mediu brut în anul 2020 a fost de maxim 4253 de lei, luând în calcul atât angajații din mediul privat cât și pe cei de la stat, mai puțin pe cei din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Veniturile salariale la stat au fost, prin urmare, cu 68% mai mari decât media națională.

În general, salariile la stat ar trebui să fie mai mici decât cele din privat, dar locurile de muncă mai stabile, în timp ce, în mediul privat ar trebui ca salariile să fie mai mari decât la stat, locurile de muncă fiind expuse, însă, fluctuațiilor economice.  

Cred e de bun-simț ca măcar unele sporuri ale bugetarilor să fie modificate, în acest context. Cât despre creșteri salariale generale, la stat, ar fi nerezonabile”, a scris Seidler pe Facebook.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here