Deputatul USR Iulian Bulai a criticat, joi, în termeni duri, faptul că, potrivit noilor propuneri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru combaterea pandemiei, participarea la activităţile culturale va fi permisă până la o capacitate de 50%, la o rată de incidenţă a infectărilor mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, în timp ce, în cazul restaurantelor şi cafenelelor, aceeaşi rată este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Mai exact, deputatul consideră că este mult mai periculos ca oamenii să se infecteze în restaurante şi cafenele, unde îşi vor da jos măştile pentru a putea consuma, în timp ce la teatru sau cinematograf, de exemplu, ei vor putea rămâne cu măştile de protecţie pe toată durata spectacolului sau filmului.

“E o vorbă celebră: ‘Dar cu cianură aţi încercat?’. După doi ani de pandemie, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a descoperit unde se răspândeşte cel mai bine virusul. Nu la revelioanele în aer liber, fără mască, dar cu mii şi mii de participanţi lipiţi unul de altul, nu la petrecerile de revelion din restaurante – pe astea le-a încurajat CNSU toată luna decembrie. Nu în mijloacele de transport în comun, la eternele cozi sau la locul de muncă.

Virusul, în România, se duce la spectacole, concerte şi filme. Aşa că CNSU e foarte ok să lase restaurantele – unde nu se mănâncă şi bea cu mască – cu ocupare de 50% până la incidenţa de 3 la mie, dar vrea ocupare de 30% la teatre şi filme când incidenţa e de 1 la mie. Dă-o-ncolo de cultură, actorii şi muzicienii nu vin să strige că vor ajunge să moară de foame, ce mai contează încă nişte luni de închidere după doi ani de bătăi de joc”, a precizat Bulai, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, deputatul le reproşează şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, şi ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, că “îşi arată muşchii” prin acceptarea unor rate de incidenţă diferite în cazul restaurantelor şi sălilor de spectacole:

“Certificat verde nu se poate, fără revelioane cu mii de oameni nu se poate, dar cu siguranţă CNSU va opri pandemia din sălile de spectacol. Acolo pot să-şi arate muşchii, să fie virtuoşi şi eficienţi, şi dl Arafat, şi ministrul Sănătăţii. În curând începe şedinţa de guvern în care se vor vota aceste restricţii. Ministerul Culturii va participa la şedinţă. Iar reprezentantul lui va vota HG-ul stării de alertă. Cu sau fără restricţii asasine pentru cultură”.

Totodată, Bulai şi-a exprimat speranţa că “decidenţii de la Cultură” îşi vor descoperi “în cel de-al 24-lea ceas” atât o “coloană vertebrală” cât şi un “sens pentru care ocupă acele scaune în această coaliţie”.

“Măcar să nu omoare ce-a mai rămas din domeniu”, a conchis deputatul.

Reamintim că, miercuri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care propune Guvernului prelungirea stării de alertă, precum şi o serie de măsuri/restricţii.

Printre măsurile noi propuse de CNSU se numără şi obligaţia ca doar masca de protecţie de tip medical sau FFP2 să fie folosite, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, ceea ce înseamnă că măştile textile nu vor mai fi acceptate. Se exceptează de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Alte măsuri vizează accesul în restaurante, teatre, cinematografe, activităţile sportive, precum şi accesul în magazinele neesenţiale.

Astfel, se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi la terase, precum şi a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Totodată, se mai propune ca organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Sursa: Epochtimes-romania.com

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.