Presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, anunta intr-un interviu dat publicitatii marti, in ziua motiunii de cenzura, ca viitorul guvern va avea nevoie de o „majoritate clara, nu de stransura, ci cu sustineri explicite”, scrie Aktual24.ro. „Cea mai facila formula ar fi refacerea coalitiei”, subliniaza Bolojan.

„Trebuie sa tinem seama de ce este nevoie in perioada urmatoare. Suntem intr-o situatie dificila pe trei componente. In pandemie, suntem in plin val IV si e clar ca lucrurile nu se rezolva de pe o zi pe alta. Avem, apoi, o problema economica, generata de cresterea preturilor la energie si gaze, ceea ce va insemna cresterea cheltuielilor populatiei pentru incalzire, dar si a preturilor la majoritatea produselor, prin urmare este nevoie de o supraveghere si poate de o interventie a statului. Mai este PNRR, un contract prin care ne angajam la anumite reforme, iar ca sa le facem, ceea ce presupune o anume nepopularitate, ai nevoie de majoritati stabile, nu de un guvern intre doua motiuni.

Prin urmare, cu cat criza se solutioneaza mai repede si ajungem la o stabilitate, cu atat va putea Guvernul sa intervina mai rapid asupra acestor aspecte si ale altora. Eu sper sa se ajunga la o formula cu majoritati clare, nu de stransura, ci cu sustineri explicite. Cea mai facila formula ar fi refacerea coalitiei. Probabil ca disponibilitatea la dialog si compromis va fi mai mare dupa Congresul USR-PLUS, sa se poata purta o negociere, deoarece, cat timp cat au fost competitii interne, orice negociere ii afecta pe competitori si favoriza o radicalizare. Sper sa se ajunga la un compromis, ma bazez pe o intelepciune a celor care pot influenta deciziile asa incat tara sa mearga intr-o directie buna. Nici Bihorul nu poate sa mearga bine, daca Romania merge prost. Nici Vasluiul, nici Clujul. Suntem legati unii de altii si doar o guvernare buna a Romaniei va influenta pozitiv si guvernarile locale”, a declarat Bolojan pentru Bihoreanul.

Motiunea de cenzura initiata de PSD va fi dezbatuta si supusa la vot marti de plenul Parlamentului. Initulata „Stop saraciei, scumpirilor si penalilor. Jos Guvernul Citu!”, motiunea a fost initiata de 157 de deputati si senatori PSD.

Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt sanse ca motiunea de cenzura a PSD sa fie adoptata de Parlament.

PSD, USR si AUR, care au anuntat ca sustin motiunea, au impreuna 280 de parlamentari, in timp ce PNL si UDMR au 163, iar cei 18 deputati ai minoritatilor nationale nu participa la vot. Mai sunt si patru deputati neafiliati care nu au anuntat cum vor vota.

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

5 COMENTARII

  1. la câcatul vostru de sondaj „Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?”, la Nu particip la vot aveți 3%. În condițiile în care la ultima votare a fost o prezență de cca. 32%, voi aveți o prezență de 97%. Voi vă considerați deștepți, și toți ceilalți sunt proști să creadă procentele voastre…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here