USR PLUS a anunţat că a depus proiecte de lege pentru a descuraja furtul la vot în Parlament. Mai exact, alianţa doreşte ca parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, să fie sancţionaţi prin pierderea a peste 80% din indemnizaţie, iar votul viciat să fie anulat, scrie Epochtimes-romania.com.

“Ca urmare a votului cu mai multe cartele identificat de senatorii şi deputaţii USR PLUS în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021, parlamentarii Alianţei au depus proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere, respectiv a Statutului deputaţilor şi senatorilor, astfel încât furtul la vot să fie sancţionat”, se arată într-un comunicat al alianţei.

De asemenea, deputata USR PLUS Oana Ţoiu a afirmat că nu este normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinţe decât “avertisment scris”, aşa cum prevede acum Statutul comun al deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentele Camerelor.

“Noi, grupul USR PLUS, susţinem că parlamentarii ar trebui să fie ţinuţi la un standard mai înalt de respect faţă de lege, pentru că aici e izvorul ei, şi să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, aşa că propunem să fie prevăzute consecinţe directe, de micşorare a indemnizaţiei până la nivelul salariului minim”, a adăugat Oana Ţoiu.

Alianţa a mai acuzat că, pentru parlamentarii care s-au obişnuit să trateze banii publici ca pe puşculiţa personală ori de partid, furtul la vot în Parlament a devenit de mult timp un fapt banal.

“S-a văzut acest lucru şi din reacţiile lor, atunci când parlamentarii USR PLUS i-au prins asupra faptului la Legea bugetului pe 2021. Faţă de ei, Alianţa USR PLUS nu consideră că furtul la vot în Parlament trebuie să scape nepedepsit. De aceea parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor în sensul sancţionării disciplinare a celor care nu înţeleg că o funcţie de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate şi respect faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament”, se mai arată în comunicat.

Prin urmare, USR PLUS propune ca parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, să fie sancţionaţi cu reţinerea pe o lună a sumei reprezentând diferenţa între indemnizaţia brută şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizaţie. În plus, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula.

Totodată, proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancţiunea cu reducerea indemnizaţiei, că este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană.

“Pentru noi, o Românie fără hoţie nu este un slogan. Iar demersurile pentru atingerea acestui obiectiv nu pot ocoli Parlamentul”, a conchis USR PLUS.

Reamintim că şedinţa comună de dezbatere a bugetului pe anul 2021, desfăşurată în Parlament, nu a fost marcată doar de ieşiri din decor, insulte şi jigniri, ci şi de un alt fenomen: mai mulţi parlamentari PSD şi AUR au fost surprinşi în flagrant în noaptea de luni spre marţi de către colegii lor de la USR-PLUS în timp ce votau la două cartele diferite la amendamentele depuse la legea bugetului.

Astfel, deputatul USR Filip Havârneanu a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video în care un parlamentar AUR este surprins votând în locul unui coleg.

“AUR FURĂ şi îmi explică de ce este în regulă. Al 3 lea deputat prins în ultima jumătate de oră că votează cu mai multe cartele. Repede au sărit şi colegii lui să îi ia apărarea că totul este normal, aşa se face. Am sperat că AURUL doar votează cu PSD, nu că le-au luat şi din metehnele vechi. Trist. Acesta nu este Parlamentul în care vreau să fiu!”, a precizat Havârneanu, în mesajul care însoţea materialul video.

La rândul său, deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu a făcut publică o înregistrare video având imagini cu un gest similar, doar că de această dată în centrul atenţiei este o deputată PSD. Potrivit lui Ungureanu, numele deputatei este Matilda Goleac şi aceasta a votat în locul colegei de partid Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here