Reformele n-au avansat aşa cum şi-ar fi dorit USR-PLUS, a susţinut Dacian Cioloş la Digi24.ro, precizând că nu simte “apetit la colegii din coaliţie” pentru acestea, scrie Epochtimes-romania.com.

Intervievat de Digi24.ro, Cioloş a mai precizat că nu dă termene, dar că “dacă a trecut un an de zile şi nu vedem reforme trebuie să ne punem întrebări ce a funcţionat şi mai ales ce n-a funcţionat şi să vedem dacă există într-adevăr la partenerii noştri de guvernare un apetit de reforme”.

Nu în ultimul rând, Cioloş a informat că USR PLUS va face o analiză în toamnă privind performanţele propriilor miniştri şi că, de asemenea, şi guvernul în ansamblul său va trebui evaluat, nu doar miniştrii.

„E devreme să facem genul ăsta de evaluare pe ministere. Avem discuţii, dacă nu săptămânal, o dată la două săptămâni, cel puţin am discuţii cu miniştri apropo de felul cum evoluează lucrurile. Cu siguranţă, în toamnă o să ne facem propria noastră evaluare, şi a miniştrilor noştri şi a felului cum evoluează echipa pe care am trimis-o în Guvern. Va fi după congres.

Va trebui o evaluare în coaliţie a guvernului, ca atare, nu doar a unor miniştri.

Se vede cu ochiul liber, reformele n-au avansat aşa cum noi ne-am fi dorit. Mă refer la reforma administraţiei publice, o creştere a performanţei prin depolitizare. Asta înseamnă organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor, mai ales la cele de conducere, claritate în evoluţia profesională pentru cei care lucrează acolo, fără proptele politice sau sinecuri (…) fără lucrurile acestea n-avem cum să facem reforme eficiente

Cu pensiile speciale batem pasul pe loc. Nu simt apetit la colegii din coaliţie să avansăm pe dosarele astea, mă refer la colegii din PNL şi UDMR. Am tot insistat, din partea USR PLUS, să luăm în discuţii. E un grup de lucru care s-a constituit cu colegi din Parlament şi cu Ministerul Muncii. Am discutat zilele trecute cu colegi din acel grup şi n-au avansat discuţiile. Nu prea au fost disponibili ceilalţi colegi să se întâlnescă.

Noi ne vom face temele şi vom veni cu propria noastră analiză şi propuneri concrete despre cum s-ar putea rezolva, dincolo de pensiile speciale ale primarilor, unde e nevoie pur şi simplu de un vot în Parlament.

Până acum au mai fost reacţii din partea colegilor de coaliţie, care spuneau că trebuie să analizăm cu mare atenţie propunerile pe care le facem ca să nu ne trezim în situaţia în care o propunere legislativă e contestată la CCR.

La Secţia Specială, ministrul Stelian Ion a făcut deja câteva propuneri. O să discutăm în perioada următoare aceste soluţii sau altele. (…) Mutarea (Secţiei la Parchetul General – n.red.), existenţa ei, indiferent cum îi spune pe uşă, nu că nu ne mulţumeşte pe noi. E o concluzie, dacă ne uităm la toate analizele făcute de oameni cu competenţă, sunt argumente pentru desfiinţare”, a afirmat Dacian Cioloş.

Nu în ultimul rând, Cioloş a avertizat că USR PLUS nu va accepta „un statut de partener junior la guvernare”.

Cioloş a mai precizat că formaţiunea sa, din punct de vedere politic, este gata să-şi asume toate reformele pe care le-a promis în campania electorală şi pe care le-a pus în programul de guvernare.

„N-am făcut promisiuni de formă, doar ca să câştigăm voturi şi apoi să ne aranjăm treburile intern în partid. Nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare, atâta vreme cât împreună cu ceilalţi parteneri de guvernare ne-am luat nişte angajamente pe care trebuie să le livrăm. Nu putem să ajungem la sfârşitul acestui an fără să vedem lansate nişte reforme cheie.

Nu dau termene, pentru că împreună am vrea să rămânem la guvernare până în 2024, dar până atunci sunt o grămadă de lucruri de făcut.

Dacă a trecut un an de zile şi nu vedem reforme trebuie să ne punem întrebări ce a funcţionat şi mai ales ce n-a funcţionat şi să vedem dacă există într-adevăr la partenerii noştri de guvernare un apetit de reforme, nu doar declarativ. (…)

Nu poţi să spui că vrei să faci reformă în Educaţie şi concursurile pentru directorii de şcoli în continuare nu sunt organizate şi se caută tot felul de tertipuri ca să se prelungească interimatele de Inspectoratele Şcolare Judeţene, care ştim cât de politizate sunt”, a afirmat Cioloş.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here