Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, afirma ca cea „mai grava problema” de la preluarea mandatului a fost oprirea „hemoragiei financiare” catre Romprest, scrie Aktual24.ro.

„Anul trecut facturile trimise de operatorul de salubritate au cunoscut o crestere substantiala la peste un sfert din veniturile Primariei Sectorului 1. Din luna iulie 2020 administratia PSD nu a mai platit aceste facturi supra-dimensionate si ni le-a lasat mostenire, la fel ca si recuperarea prejudiciului semnalat de Curtea de Conturi de 100 milioane. Am solicitat Romprest documentele de justificare a prestatiilor si am cerut Consiliului Local exercitarea dreptului de control asupra costurilor nete ale operatorului pentru activitatea de salubrizare. Am oprit plata facturilor ilegale. Am pregatit alternativa la Romprest, daca nu vor mai ridica deseurile. Pe rolul instantelor si la DNA sunt mai multe actiuni in curs. Ne dorim sa ajungem la un buget de salubrizare echilibrat, la cost comparabil cu alte orase mari din Romania. Serviciile de salubrizare practicate de Romprest costa comunitatea din Sectorul 1 de 10 ori mai mult decat la Constanta sau Brasov,” a declarat Clotilde Armand intr-un vlog postat pe YouTube, citat intr-un comunicat al Primariei Sectorului 1 transmis, marti.

Potrivit sursei citate, edilul a explicat ca prima prioritate a fost reechilibrarea bugetara, o adaptare a prioritatilor la situatia pe care a gasit-o in Primarie in urma cu sase luni.

„Administratia pesedista a lasat o gaura bugetara imensa cu numeroase facturi neplatite. Pe baza unor venituri supra-evaluate in momentul aprobarii bugetului in 2020, au fost decise cheltuieli foarte mari, vizand achizitii de tip electoral. Am facut mari eforturi pentru re-esalonarea facturilor, renegociere, contestare, astfel incat sa ajungem la o gestiune financiara sustenabila. Anul 2021 inseamna, din pacate, un buget votat cu o mare intarziere, abia pe 12 aprilie, si grevat de restantele de anul trecut,” a afirmat primarul Sectorului 1.

O alta prioritate a fost reorganizarea unor servicii pentru administratie corecta si eficienta.

„Imediat dupa preluarea mandatului am reorganizat serviciile administrative din Sectorul 1 prin desfiintarea a trei unitati subordonate in care au fost semnalate deficiente in gestionarea banului public: Administratia Scolilor, Administratia Pietelor, si Centrul Cultural. Am comasat serviciile de suport: contabilitate, achizitii, juridic, administrativ, pentru o mai mare eficienta. Am preluat spre analiza si evaluare toate dosarele de achizitii si investitiile in curs,” a explicat edilul. 

Clotilde Armand precizeaza, totodata, ca in acest moment sunt in pregatire si alte reorganizari: Administratia Domeniului Public, Politia Locala si Centrul Caraiman.

„Am impus schimbari in conducerea unitatilor subordonate si a directiilor din Primarie. Am organizat concursuri de recrutare pentru innoirea personalului. Programul de lucru a fost prelungit vinerea pana la 16.30. Am solicitat re-evaluarea sporurilor si contabilizarea orelor suplimentare. Cautam solutii, nu piedici birocratice. Vrem un functionar mai implicat, reactiv, constient de rolul sau,” a mai aratat edilul.

In ce priveste transparenta institutionala, primarul spune ca au fost publicate pe site-ul oficial toate contractele incheiate de administratia locala incepand cu anul 2018 si pana in prezent. In acest moment este in lucru o platforma digitala la nivelul Primariei, prin care se vor putea depune sesizari privind problemele din sector, de tip harta interactiva, si vor fi putea fi monitorizate mai eficient petitiile.

„Am multiplicat actiunile Corpului de Control din Primarie si misiunile de audit. Am cerut sprijinul Ministerului Finantelor pentru o misiune speciala de audiere. Am colaborat cu DNA pentru a transmite toate documentele solicitate in anchetele care vizeaza numeroase achizitii ilegale decise de vechea administratie”, a punctat primarul Sectorului 1.

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, sursa mentionata afirma ca au fost renegociate contractele de paza, curatenie, utilitati si multe alte servicii, au fost eliminate contractele de consultanta care nu au produs rezultate si au fost instalate echipamente GPS pe autoturismele de serviciu.

Primaria a organizat o campanie de curatire a peisajului urban: fara panouri publicitare ilegale, fara constructii temporare lipsite de autorizatii, fara terase si chioscuri improvizate, fara cabluri supendate. „Am cerut Politiei Locale sa aplice amenzi acolo unde este cazul astfel incat sa impunem respectarea legii,” a declarat Clotilde Armand.

La capitolul amenajarea de spatii verzi a fost punctata inaugurarea Parcului „Elisabeta Rizea” si a deschiderea primului tronson din viitoarea „Promenada Verde.”

In luna ianuarie, a fost deschis cel mai mare centru de vaccinare din tara, in pavilionul C2 de la Romexpo fiind administrate peste 200.000 de doze de vaccin anti-Covid. Raportat la numarul populatiei, efortul Primariei Sectorului 1 este foarte mare din punct de vedere financiar si al resurselor umane angajate., pana la sfarsitul lunii aprilie cheltuielile totale ajungand la 3,5 milioane lei.

„Am planificat investitiile din urmatoarea perioada. Bugetul votat cu intarziere a impiedicat demararea investitiilor inainte de luna mai,” a mai spus edilul.

Lista principalelor investitii aflate in curs cuprinde programul de reabilitare termica a blocurilor, modernizarea de strazi, amenajarea de parcari si statii de incarcare electrice. renovarea si deschiderea de scoli, reabilitarea unor institutii culturale, extinderea spatiilor verzi si plantarea de arbori.

„Am fost aleasa Primar al Sectorului 1 in urma cu sase luni. Am declarat atunci in mod solemn ca inteleg sa reprezint interesele tuturor celor care locuiesc si muncesc in acest sector, indiferent daca mi-au acordat votul sau nu. Continuam sa facem ce am promis, continuam reconstructia Sectorului 1”, a mai spus Clotilde Armand, citata in comunicat.

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.700 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here