Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, solicita includerea pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate le Camerei Depuatilor a proiectului de lege privind Codul administrativ initiat de UDMR, precum si respingerea acestuia, apreciind ca initiativa vizeaza „atingerea obiectivului autonomiei”. El evidentiaza faptul ca, daca legea va fi adoptata in forma in care a trecut de Senat, politistii din localitatile cu populatie maghiara de cel putin 20% vor fi obligati sa cunoasca limba maghiara, scrie Aktual24.ro.

„Deputatii PNL solicita includerea pe ordinea de zi, sau pe ordinea de zi suplimentara a plx 190/2020, la toate cele patru comisii de raport si la cele doua comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. Solicitam totodata trimiterea de urgenta a avizelor si rapoartelor in plen, pentru a acorda un vot impotriva acestui proiect. O noua dovada a intelegerii dintre PSD si UDMR, dupa adoptarea tacita la Camera Deputatilor a proiectului de lege privind Autonomia Tinutului Secuiesc”, arata liderul deputatilor PNL, intr-un comunicat citat de Agerpres.

Florin Roman adauga ca proiectul, adoptat tacit de Senat, a fost sustinut si votat de senatorii PSD in comisiile de specialitate, „semn ca de aceasta data, acordul PSD a fost unul la vedere, de sustinere” pentru proiectul UDMR.

„Acesta reprezinta practic un nou Cod Administrativ, rescris in varianta UDMR si sustinut prin vot de PSD, o noua dovada clara ca adoptarea tacita a proiectului de lege privind Autonomia Tinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat creeaza cadrul ‘legal’ pentru obligativitatea oficializarii limbii maghiare, dar si pentru arborarea drapelului Ungariei sau a asa-zisului Tinut Secuiesc.

Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, sustinuta de PSD, incearca atingerea obiectivului autonomiei: daca inainte se putea folosi limba maghiara, si subliniez, se putea, acum sunt obligate, si repet, obligate autoritatile locale sa asigure folosirea acestei limbi.

Daca in textul initial se prevedea folosirea limbii maghiare doar in administratia publica locala, acum UDMR, sustinut de PSD transfera obligativitatea folosirii limbii maghiare si in zona Politiei Romane. E doar un exemplu despre modul in care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, incearca sa transpuna in practica autonomia de tip Tinutul Secuiesc”, a spus Roman.

El subliniaza ca „PNL respinge categoric” orice proiect de lege al UDMR, sustinut de PSD, „de enclavizare si federalizare” a Romaniei si cere celor doua partide „sa rupa fratia intereselor de partid, care nu pot prevala” interesului national si constitutional al statului national, unitar si suveran.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.