Senatul a respins, luni, in plen, propunerile legislative de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala initiate de PSD in legislatura anterioara si care au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, anunta Aktual24.ro.

Senatorii au votat in favoarea respingerii celor doua proiecte, fiind inregistrate, la fiecare din cele doua proiecte, 87 de voturi „pentru” si 48 „abtineri”.

Comisiile juridica si pentru constitutionalitate ale Senatului au adoptat, saptamana trecuta, intr-o sedinta comuna, rapoarte de respingere propunerilor legislative de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala.

Presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, a mentionat ca proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevad reducerea termenelor de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiuni grave, reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa pentru unele infractiuni de coruptie si de serviciu, circumstante atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsa prevazute pentru infractiuni de terorism, de coruptie, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar si pentru infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate, contra securitatii nationale, contra capacitatii de lupta a fortelor armate.

Senatorul liberal a aratat ca proiectele PSD ar fi permis „liberarea conditionata mai rapida si mai facila a infractorilor intrucat s-a redus durata minima a pedepsei care trebuie executata efectiv, inclusiv in cazul infractiunilor grave sanctionate cu pedepse cu inchisoarea mai mari de 10 ani”.

Curtea Constitutionala a respins in iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, in urma sesizarilor presedintelui Klaus Iohannis, ale PNL si USR.

Propunerile legislative de modificare a Codului penal vor fi inaintate Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Iulia Scantei a afirmat ca votul de respingere este datorat fiecarui roman care a iesit in strada impotriva modificarilor legislative in domeniul justitiei.

„Daca astazi suntem aici sa votam respingerea definitiva a legilor PSD-Dragnea de modificare a Codurilor penale in favoarea infractorilor si a coruptilor din Romania se datoreaza protestului fiecarui roman care a fost in strada si fiecarui roman care a protestat incepand cu luna ianuarie 2017. Azi, de la pupitrul Senatului, simt nevoia sa ii multumesc, fie ca s-a aflat in tara sau in diaspora, tanar sau senior. Lupta lor din strada ne-a sustinut pe noi in Parlament sa formulam toate obiectiile necesare si sa impiedicam intrarea in vigoare a acestor Coduri”, a declarat Scantei, citata de Agerpres.

Ea i-a invitat pe social-democrati sa voteze pentru respingerea proiectelor.

„Sa dati un vot care sa arate ca v-ati lepadat de epoca Dragnea, ca nu veti mai urmari in acest Legislativ sa legiferati in scopul infractorilor si sa lasati acest balast al anomaliilor juridice facute cu un singur scop, pentru salvarea unui lider de puscarie si care ne-a aruncat in dezacordul si in rusinea Europei”, a adaugat Iulia Scantei.

In schimb, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anuntat ca grupul sau parlamentar se abtine de la vot, motivand ca acest subiect are nevoie de o analiza mai ampla.

„Sa nu vorbim de valorile europene doar in campania electorala, ci ele sa fie principii asumate cu adevarat in legile romanesti (…) Mai multi colegi au crezut de cuviinta ca nu putem lasa ca romanii sa fie judecati pe baza unor texte declarate ca fiind in dezacord cu Legea fundamentala. Aceasta a fost intentia celor care au semnat acele proiecte la vremea respectiva”, a punctat senatorul social-democrat.

El a spus ca deciziile Curtii Constitutionale din 2019 „nu au sanctionat pe fond acea buna-credinta”.

„Grupul PSD se va abtine astazi de la vot, pentru ca avem nevoie extrem de rapid sa putem dezbate articol cu articol ceea ce Curtea a declarat a fi neconstitutional de mai bine de trei ani de zile. (…) PSD si-a invatat lectia din 2017 pana in prezent si nu a avut pe listele parlamentare niciun om trimis in judecata”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteras a vorbit de nevoia ca legile sa protejeze cetatenii cinstiti.

„Nu forma reglementarii era problema, ca e OUG sau e initiativa in Parlament. Singurul lucru important era ca acele legi sa fie date in beneficiul cetateanului. Nu cred ca a existat macar o zi in vechea legislatura in care sa nu se discute obsesiv de drepturile celor condamnati (…). Mesajul nostru, al celor de la USR PLUS, este fara echivoc: scopul legii penale este acela de a proteja cetatenii cinstiti”, a aratat el.

Senatoarea AUR Diana Sosoaca a tinut sa apere insa tocmai OUG 13.

„Imi pare sa va dezmagesc, dar OUG 13 nu este chiar ce ati mentionat dvs. (…) In Comisia Juridica nu am avut nicio sansa de succes, nici AUR, nici PSD. Sa va uitati ca CCR-ul a respins din motive procedurale, nu pe fond. Nu respectati procedura, aveti un sistem dictatorial atat la guvernare cat si in Comisia Juridica”, a declarat Sosoaca.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.