Home / ACTUALITATE / Peste 4.000 de persoane au protestat la București împotriva furturilor de lemn

Peste 4.000 de persoane au protestat la București împotriva furturilor de lemn

Mai multe organizații ecologiste, printre care Greenpeace România, Agent Green și Declic, au organizat ”Marșul pentru păduri”, un protest împotriva defrișărilor ilegale, scrie G4Media.ro. Peste 4.000 de persoane s-au adunat în Piața Universității de unde au plecat într-un marș către Ministerul Apelor și Pădurilor.

Cu cine votați în turul 1 al alegerilor prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

Organizatorii sunt nemulțumiți că statul ignoră datele oferite de către Institului Forestier Național potrivită cărora 20.000.000 de metri cubi sunt furați anual din pădurile României. ”În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Greenpeace România.

Organizatorii reclamă faptul că sistemul de urmărire a lemnului este nefuncțional, fără nicio justificare obiectivă. ”SUMAL a apărut în discuție în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcțional care să verifice circuitul lemnului pe piață. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanță și se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât și proprietarii de păduri sau agenții economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare”, precizează sursa citată.

La protest participă și actrițele Oana Pellea și Daniela Nane, precum și deputatul Adrian Dohotaru.

”Într-o întrebare adresată ministerului mi-au răspuns că s-a furat într-un deceniu doar 3 milioane de metri cubi. Dar datele specialiștilor din Institutul Forestier Național (IFN) arată că se fură anual doar 20 de milioane de metri cubi. În ultimul deceniu, furtul este de ordinul miliardelor de euro! De aceea, avem nevoie de un SUMAL funcțional pentru a diminua drastic tăierile ilegale”, a scris Dohotaru, într-o postare pe Facebook.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poarte echipamente de protecție

Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, recent numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: