Home / POLITICĂ / Orban face un pas în spate: 5 dintre cele 25 de ordonanțe de urgență au fost retrase

Orban face un pas în spate: 5 dintre cele 25 de ordonanțe de urgență au fost retrase

Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat, joi, la începutul şedinţei de guvern, că a decis să retragă ordonanţele de urgenţă privind fondurile europene adoptate cu o zi înainte de moţiunea de cenzură prin care a fost demis Executivul, scrie Epochtimes-romania.com.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

„Domnul ministru Boloş, am luat decizia de a nu publica OUG-urile pe care le-aţi înaintat în şedinţa de Guvern. Tema era mult prea delicată şi deja pârâcioşii care vor să facă rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită tot felul de păreri. Tema este mult prea delicată, fiind vorba de fonduri europene noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit şi mai ales planul de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie discutabile şi contestabile”, a declarat Orban.

În acest context, liderul PNL i-a solicitat ministrului interimar al Fondurilor Europene să folosească alte pârghii pentru a implementa măsurile din OUG-uri.

„Din acest motiv, vă solicit pe fiecare dintre măsuri să pregătiţi soluţii de reglementare. Acolo unde este nevoie de lege, pregătiţi proiect de lege şi înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de proiect de lege (…) se poate realiza şi prin acte normative care să nu aibă forţa unei legi, prin hotărâri de guvern sau ordine de ministru. Şi peste tot unde puteţi reglementa prin HG şi ordine de ministru, să procedaţi în consecinţă, iar pentru ceea ce necesită reglementări cu caracter de lege pregătiţi un proiect de lege pe care să îl înaintăm în Parlament”, a precizat Orban.

Reacţia USR (via Cristian Ghinea)

„OUG-urile lui Boloş au murit, dar metehnele PSD-iste rezistă.

E oficial deci, PM Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloş şi l-a muştruluit. A inclus şi ceva declaraţie despre pârâcioşii care fac rău României. Aşa zicea şi PSD.

În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară şi că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naţionalist. Nu ştiu la ce se referă PM cu pâra, am scris în România, şi le-am zis direct în faţă ce am avut de spus, nu a fost vuiet la Bruxelles pe OUG-urile astea.

Pe fond, o OUG voia să reglementeze o bucăţică din viitoare structură instituţională a fondurilor europene 2021 – 2027. Era prost gândită. Sunt de acord cu regionalizarea, nu sunt convins că actualele ADR-uri sunt pregătite să facă programare. Am tot cerut o dezbatere pe bune despre cum facem cu cele peste 30 de miliarde de euro care vor veni. Săptămâna viitoare voi publica o analiză completă, cu ce credem noi că ar trebui să însemne schimbarea de paradigmă, nu cârpeli.

Un al doilea OUG îl ştim doar după nume, textul nu există în spaţiul public (apropo, acum că sunt moarte, poate MFE să le publice?) se referă la obiectivul PNL privind conectarea localităţilor la reţelele de gaze.

Vreau să fiu foarte clar: susţin această idee. Românii din mediul rural merită să se bucure de acest semn al dezvoltării. Nu se rezolvă prin OUG şi nici prin lege. Orban are dreptate să îl certe pe Boloş şi să îl pună să caute cum se pot găsi soluţii la nivel de legiferare mai mic.

Întrebarea cheie acolo este: vom putea folosi bani europeni pentru aceste reţele de gaze?

Pentru asta, starea de spirit, cu Green Deal, e potrivnică. Tocmai azi dimineaţă am discutat cu colegii RENEW despre negocierile PE – Consiliu privind regulamentul fondului de dezvoltare regională. Împreună cu Vlad Botoş, i-am convins să susţinem poziţia Consiliului (fostul Parlament European a votat să nu se poată finanţa reţele de gaze). Ne coordonăm cu reprezentanţa României aici pe subiect. Sper ca din negocieri să reiasă că se pot finanţa activităţi pe domeniul gazelor ca soluţie de tranziţie energetică.

Deci, dacă vrem să băgăm gaze la ţară, paşii sunt: să ne luptăm aici să fie eligibilă activitatea (şi e foarte dificil dat fiind contextul european), apoi să venim cu date care să permită introducerea activităţii în viitorul Acord de Parteneriat cu UE, apoi să facă MFE ghiduri cu cap. Niciuna dintre astea nu cere OUG.

Şi dacă tot suntem la finanţări europene pentru gaze, ieri, Parlamentul European a respins în plen o obiecţie a Comisiei de Mediu privind lista de Proiecte de Interes Comun. Pentru România lista asta cuprinde conducte de gaze de interconectare. Toate grupurile politice sunt împărţite pe subiect – inclusiv PPE. Ieri grupul RENEW, pentru că delegaţia USR – PLUS este importantă în grup, a votat pentru respingerea obiecţiei. Nu a fost uşor să ajungem la asta, dar conductele vor putea fi finanţate în continuare.

Când caută inamici şi pârâcioşi, Ludovic Orban poate întreabă înainte. Programul PNL cu gazele la sate are nevoie de eforturi diplomatice şi de conlucrare pentru a putea să ajungă să fie eligibil din bugetul european viitor. A da OUG nu ajută la nimic, e doar modul lui Boloş de a părea că se face util la şefii politici.

Până una alta, am oprit nişte OUG-uri proaste.

Dacă nu ştiţi, MFE are obligaţia prin regulament să organizeze consultări publice privind modul în care vom cheltui cele 30 de miliarde de la UE. Acest consultări cică se întâmplă acum. E normal să nu ştiţi, pentru că sunt făcute pe sub masă, ca să bifeze o cerinţă. Între timp, Boloş dă OUG-uri cu bucăţele din viitoarea arhitectură instituţională. Ideile sunt tot alea din sistem, iar Boloş nu schimbă nimic.

Dacă vi se pare că România a reuşit să facă pasul spre dezvoltare cu bani europeni, atunci eu tac din gură.

Mie nu mi se pare. Şi de aceea vreau să avem o discuţie pe bune despre cum schimbăm radical monstruosul sistem birocratic de frecat hârtii, care consumă banii cu efect minimal.

Ministerul Fondurilor Europene a devenit un Minister al cheltuirii banilor fără cap şi coadă. Asta trebuie să se schimbe. Luni voi publica primul episod din ceea ce sper să fie începutul unei dezbateri reale: Cum schimbăm paradigma.”

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte.

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Ponta, portavoce a propagandei regimului comunist de la Beijing: ”America, agresoare a României”

Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a distribuit pe pagina sa de Facebook un articol scris …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: