Tot mai mulți lideri politici, analiști și ziariști vorbesc despre necesitatea unei negocieri între Ucraina și Rusia. În modul acesta se poate pune capăt confilctului, spun ei. Vă propun un exercițiu de imaginație la care vom adăuga câteva informații istorice:
Imaginează-ți că împrumuți niște bani de la un prieten și începi un business. Deschizi o simplă cafenea, iar cafeneaua ta devine tot mai cunoscută și mai îndrăgită publicului larg.
Cu trecerea timpului, cafeneaua ta se transformă într-un luxos restaurant și într-o bună zi te trezești că primești o vizită de la prietenul tău, cel care te împrumutase cu bani. Acesta îți cere să-i dai și lui o bucată din afacerea ta pentru că, spune el, tu ai prosperat datorită banilor lui.
Evident că îl refuzi și îl trimiți la plimbare, iar prietenul tău nu renunță și devine tot mai insistent și mai agasant. Nu apelezi la ajutorul autorităților, pentru că undeva în sufletul tău știi că poate nu ai fi ajuns unde ești dacă nu te ajuta cu bani, și lași lucrurile așa.
Pe 21 noiembrie, fratele prietenului tău vine la tine să servească masa împreuna cu familia lui. Totul decurge absolut normal până când, deranjat de presupusa atitudine neprietenoasă a unui angajat de al tău, acesta sare la bătaie în incinta restaurantului.
Chemi poliția, iar ”clientul” recalcitrant este dat afară și amendat. Acest eveniment face ca lucrurile să ia o întorsătură neașteptatpă pentru tine și afacerea ta.
Câteva luni mai târziu, în perioada 20 și 22 februarie, tot mai mulți indivizi dubioși îți calcă pragul restaurantului. Cu toate că observi acest lucru, nu îi acorzi o mare importanță. Este 23 februarie când, aceeași indivizi dubioși, pornesc un adevărat scandal în restaurant. Totul se soldează cu pagube materiale imense pentru tine.
Era doar începutul. Astfel de evenimente neplăcute au loc tot mai des, iar tu ajungi în pragul disperării. Clienții deveneau din ce în ce mai puțini, încasările scădeau dramatic și cu trecerea timpului, nu mai aveai bani nici măcar pentru dările la stat.
Te trezești iar cu o nouă vizită din partea ”acelui prieten”, care-și dorea o părticică, și îți spune că restaurantul tău va ajunge o ruină dacă tu nu faci exact cum are el chefl.
Iei decizia de a merge la rudele tale și de a te sfătui cu ele. Toți te îndeamnă să mergi și să negociezi cu ”acel prieten”.
Nu știi ce să faci, iar pentru rudele tale este simplu să-ti spună că cel mai bine este să negociezi cu agresorul. Ele nu sunt implicate și nici nu știu cum este să nu dormi nopți și să muncești până la epuizare pentru a reuși. Din exterior, totul părea simplu: negociere.
Cu toate acestea, pe tine te frământă un gând. De când trebuie să negociezi cu agresorul? Agresorul nu trebuie sancționat? Cum să negociezi cu cineva care nu are nicio legătură cu tine și cu munca ta?! Cum să negociezi cu cineva care a creat artificial un conflict pentru a te face pe tine să iei decizii în beneficiul agresorului?! Ce garanții ai că, după ce vei accepta condițiile impuse, el nu va proceda la fel până când totul va rămâne a lui, iar tu pe străzi?! Dar dacă accepți condițiile impuse, cum vei reuși să colaborezi mai departe cu agresorul? Este ca și cum victima este obligată să se mărite cu violatorul. Asta-i soluția finală? Ce vei face? Vei capitula?
Ca o paralelă cu ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina și deciziile pe care urmează ca tu să le ei în privința restaurantului tău, îți propun să ne reamintim ce alte state suverane au fost invadate de Rusia, sub ce pretext au fost invadate, cum au decurs negocierile și care au fost rezultatele:
- 1956, Rusia invadează Ungaria – Pretextul invaziei: ”responsabilitate față de Pactul de la Varșovia”. Motivul real: impunerea unui guvern marionetă. Rușii reușesc să-și impună guvernul marionetă, iar membrii vechiului guvern sunt vânați și asasinați în urma unui simulacru de procese.
- 1968, invazia Cehoslovaciei – Motivul real al invaziei: rușii erau îngrijorați din cauza reformelor lui Dubček, pe care le priveau ca acțiuni ce slăbeau poziția Blocului Comunist în plin Război Rece. Conducerea sovietică a încercat să oprească sau să limiteze schimbările din Cehoslovacia printr-o serie de negocieri. Politica Uniunii Sovietice de a cere guvernelor socialiste ale statelor-satelit să își subordoneze propriile interese naționale intereselor Blocului Comunist (prin acțiuni militare, dacă era necesar) a devenit cunoscută sub numele de Doctrina Brejnev.
- 1979, Rusia invadează Afganistanul – În 1979, trupele URSS au intrat în Afganistan cu scopul de a consolida regimul pro-sovietic instaurat în capitala Kabul. Aproape 100.000 de soldați ai URSS au preluat controlul în principalele orașe și pe marile rute de transport. Rebeliunea s-a extins rapid, iar trupele sovietice au tratat dur rebelii Mujahedini şi pe cei care i-au sprijinit. Au fost distruse sate întregi pentru a fi siguri că nu se vor transforma în refugii pentru inamic. Circa un milion de civili au murit. După ce trupele sovietice s-au retras din teritoriu, a luat naștere un război civil, iar puterea a fost preluată de talibani în 1996.
- 2000, Rusia invadează Cecenia – Primul Război Cecen a luat naștere în 1994 când trupele rusești au pătruns în teritoriu pentru a „restabili ordinea constituțională”. Au fost doi ani de lupte sângeroase în care au murit aproximativ 100.000 de oameni, iar în 1996 a fost semnat acordul de încetare a focului la Hasaviurt, iar trupele rusești au fost retrase din Cecenia. Al Doilea Război Cecen, în a doua sa fază cunoscut drept Războiul din Caucazul de Nord, a fost o operațiune militară de amploare lansată de Federația Rusă începând din 26 august 1999, ca răspuns la invadarea Daghestanului de către Brigada Internațională Islamică de Menținere a Păcii. Mai multe detalii găsiți AICI
- 2008, Rusia invadează Georgia – Războiul dintre Rusia și Georgia a început în 2008 în urma unei operațiuni militare pe care forțele georgiene le-au lansat împotriva regimului separatist oset. Pe data de 8 august, Rusia a trimis forțe care să sprijine oseții. După acest război, Osetia de Sud a devenit entitate statală a Federației Ruse, iar Georgia a pierdut de facto controlul în această regiune.
- 2014, Rusia anexează ilegal Crimeea – Până în 2013, Ucraina a încercat să se apropie de Uniunea Europeană, dar cu toate acestea, după lungul șir de negocieri, Rusia nu a fost de acord, afirmând acest lucru de mai multe ori. Începutul anexării a avut loc între 20 și 22 februarie 2014, iar pe 23 februarie trupele rusești au început operațiunea pentru ocuparea Peninsulei Crimeea. Vladimir Putin spunea la acea vreme că nu va anexa Crimeea, iar acțiunea de introducere a trupelor este doar o „misiune umanitară”. Pe 17 martie 2014, Consiliul Suprem nelegitim al Crimeii, în baza unui referendum a adoptat rezoluția „Despre independența Crimeii”. Tot în aceeași zi, președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște Crimeea ca stat independent. Pe 25 aprilie 2014, a fost stabilită din punct de vedere „legal” unilateral, frontiera de stat a Rusiei, între Crimeea și Ucraina.