Unul dintre cititorii noștri ne-a relatat o întâmplare nefericită de care a avut parte recent. La umilința suferită de acesta au contribuit Poliția de Frontieră, DSP și Ministerul Afacerilor Externe.

Iată relatarea completă:

”În data de 8 decembrie, împreună cu alți doi prieteni, părăseam România pe la punctul de frontieră ”Vama Veche”. Ne îndreptam către Turcia. Totul a decurs bine.

Am ajuns la granița dintre bulgari și turci și ne-am izbit de o coadă foarte lungă. Sute de mașini cu bulgari mergeau în Turcia pentru a alimenta mașinile si pentru a face cumpărături. Turcia trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Dacă în urmă cu jumătate de an, 100 de euro echivala cu 1.000 de lire turcești, astăzi, 100 de euro este ecivalentul a 1.500 de lire turcești.

Trecând peste treaba aceasta cu economia turcilor, petrecem la ei câteva zile după care pornim înapoi către România. Trecem vama dintre turci și bulgari, iar toate decurg bine.

Este ora 2 dimineața, 11 decembrie, când am ajungem la granița dintre România și Bulgaria, același punct de frontieră, Vama Veche. Suntem întămpinați de vameși, prezentăm documentele, le verifică, iar la finalul verificării aceștia ne cer testele PCR. Da, testele PCR pentru că venim dintr-o țară non-UE.

Suntem vaccinați, dar teste PCR nu aveam. Întrebăm când a intrat în vigoare această lege, iar vameșul ne răspunde că în urmă aproximativ cu 24 de ore. Indignarea își face loc în sufletele noastre. De ce? Pentru că știam că statul român urma să implementeze această hotărâre, iar inainte de a pleca din Turcia, am verificat site-ul MAE pentru a vedea dacă au apărut ”condiții noi” de călătorie.

În ceea ce privește restricțiile Covid, site-ul MAE avea o ultimă actualizare făcută pe 16 noimbrie și una recentă în care avertiza cetățenii români de situația tensionată din Turcia: proteste, posibile atentate, etc. Însa absolut NIMIC despre teste PCR la întoarcea în țară.

Între timp apare o doamnă de la DSP care ne zice că se știa de HG 111 din data de 6 decembrie, data publicării acestei Gotărâri de Guvern – cu două zile ca noi să plecăm din țară, și că urmează să ne bage în carantină pentru 10 zile.

Îi spunem respectuos că nu am găsit nicăieri această informație, îi arătăm că nici pe site-ul MAE nu apare informația, iar dumneai ne spune pe un ton superior că ”vuiește Facebook-ul” despre treaba aceasta. Da, Facebook, sursa oficială de informare a leprelor angajate la stat și plătite regește din banii noștri. Pentru a evita aceasă discuție penibilă cu Facebook-ul, îi spunem doamnei de la DSP că noi nu folosim această rețea de socializare. Cu toate acestea, doamna tot insista cu Facebook, că acolo găseam aceasta informație dacă ne interesa cu adevărat. Dacă ne interesa cu adevărat…

Vâzând că doamna fură curent, încercăm să reluăm discuția cu vameșul român, iar acesta ne explică că, dacă dorim, ne putem înatoarce în Bulgaria și putem efectua testul. Se alătură discuției noastre și vameșul bugar. Era 2 dimineața, 11 decembrie. Doar noi și un TIR în vamă.

Vameșul român ne tot explica și el că ei au primit această Hotărâre pe 6 decembrie în care anunță că se aplică începând cu data de 10 decembrie. Îi explic frumos domnului că nu sunt nebun să încerc să trec vama fără să respect legile și că am tot verificat site-ul MAE, însă nu am găsit informația pe care ei o tot invocau. Acesta îmi spune că ”nu este treaba mea, doar îmi îndeplinesc sarcinile”.

În acel moment mă supăr și îl întreb politicos de ce nu ne-au anunțat când am părăsit România despre această nouă Hotărâre, doar știau de ea cu două zile înainte, iar replica lui este următoarea: ”Ce ar mai fi să stau să anunț ficare persoană care trece granița de toate aceste hotărâri”. Vâzând că nu îl duce capul, îi spune că nu este nevoie să facă lucrul acesta, era suficient să lipească pe geam o foaie pe care să anunțe că începând cu data de 10 decembrie, persoanele care vin din afara spațiului European vor trebui să prezinte un test PCR. Replica lui este abominabilă: ”Am mai pus hârtii și nu le citește nimeni”. WTF! Asta îmi spui tu, statule român, că nu citesc unii hartiile? WTF!

După jumătate de oră de luptă cu morile de vânt, sesizând penibilul situației, vameșul bulgar pune mâna pe telefon și se interesează de cele mai apropiate clinici medicale în care să putem să facem acest test PCR. Ne spune că în Varna, la 100 de km, găsim o clinică care deschide la ora 7.

Nu mai stăm la discuții, plecăm spre clinică. În jur de ora 4 eram în fața clinicii și ce am putea să facem decât să stăm în mașină și să dormim puțin. Cel mai confortabil somn este în mașină, stie toată lumea… mai ales după un drum de câteva sute de kilometri.

După efectuarea testului, plecăm înapoi către graniță. Domnișoara de la clinică ne spune că rezultatul urma să îl primim în aceași zi între 19:00 și 21:00.

Suntem extrem de obosiți și foarte iritați de modul în care fusesem tratați. Ajungem din nou în vamă și suntem întâmpinați de o altă tură de vameși. Ne verifică documentele și ajungem la partea cu testele PCR. Noul vameș o cheamă pe noua doamnă de la DSP, care vine foarte războinică și ne ia la ture că noi suntem cei care am făcut scandal azi noapte și că pe ea nu o interesează nimic, ea vrea să vadă testul PCR în care scrie pozitiv sau negativ.

Fiind abordați în acest fel, îi spunem doamnei că din partea noastră nu există rea-intenție și dacă știam de acest test, îl făceam în Turcia pentru că nu eram nevoiți să pierdem atâtea ore și era mult mai ieftin. Ne zice ”să fiți sănătoși, este plin Facebook-ul informația asta”. Nu știu ce au doamnele astea de la DSP cu Facebook-ul, dar cu siguranță nu am plecat în Turcia ca să stăm pe Facebook sau mai ales, ca să ne informă în mod oficial. Și ca să fie complet episodul, vine vameșul bulgar care ne spune că Ministerul Sănătății din Bulgaria a hotărât ca statul lor să ofere rezultatele testului PCR după cel puțin 24 de ore.

Îi spun domnului că domnișoara de la clinică ne-a zis că vom primi rezultatele mult mai repede, iar acesta a început să râdă ironic spunându-ne că este ”norocul vostru dacă așa v-a zis doamna și dacă o să primiți rezultatele mai repede”.

Revenind la discuția cu noua doamnă războinică de la DSP, îi spunem că poate să pregătească documentele carantinării, le semnăm și plecăm, iar cînd primim rezultatele de la clinică, le transmitem pe email, wpp sau oriunde dorește. Ne zice că nu se poate așa ceva.

Între timp, sunăm și la Ministerul Afacerilor Externe. Ne răspunde o persoană, iar după ce îi relatăm cele întâmplate și le cerem lămuriri cu privire la faptul că pe site-ul lor nu apar aceste informații esențiale, ne închide telefonul în nas.

La un moment dat, vameșul român vine să ne consoleze spunându-ne că nu este prima dată când se confruntă cu situații penibile cauzate, de cele mai multe ori, de cei de la DSP.

În acel moment hotărâm să ne întoarcem în cea mai apropiată stațiune de vamă, în Balcic, pentru a mânca și pentru a aștepta să primim acel nenorocit de rezultat. Se face ora 12 și rezultatul la test nu mai vine. Decidem că este cazul să ne cazăm la hotel pentru că eram extrem de obosiți și cine știe când urma să primim acele rezultate. Vameșul bulgar ne zicea ceva, fata de la clinică ne zicea altceva…

Este ora 18:30 când primim răspunsul la testele PCR, toate NEGTIVE. Pentru că nu am mai avut răbdare să petrecem o noapte în Bulgaria, pornim la drum și ne întoarcem. Ajungem în vamă, sunt verificate iar documentele și apare și doamna războinică de la DSP. Ne verifică testele, teste care nu aveau vreun cod QR, și ne lasă să trecem. Puteam să ne prezentăm și cu teste false, verificare se făcea ”la mână”, nu a scanat vreun cod, nu a verificat nimic. Absolut NIMIC. O verificare făcută la mișto. Vameșul bulgar se uita mirat că am primit așa repede rezultatele.

Evident, nu am rezistat și într-un final i-am spus doamnei de la DSP că HG 111, care ulterior devenise HG 113, a fost abrogată. I-am zis ca vuiește Facebook-ul cu treaba asta și nu ar mai trebui să ceară testele PCR. I-am transmis că poate verifica pentru că și eu am verificat pe Facebook… Nu a mai ridicat privirea din pâmânt și a fugit repede în clădire.

Și uite așa, Vameșii, DSP-ul și MAE și-au bătut joc de noi pe banii și pe timpul nostru.”