Home / ACTUALITATE / Newsweek: Resursele naturale ale României valorează peste 750 miliarde de euro

Newsweek: Resursele naturale ale României valorează peste 750 miliarde de euro

România, săraca țară bogată, stă pe resurse naturale evaluate la peste 750 de miliarde de euro. Unele sunt regenerabile, altele se îndreaptă rapid spre epuizare, scrie Newsweek.ro.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Ce este cert, însă: datele referitoare la cantitățile reale de resurse sunt considerate secrete de stat.

Secretomania excesivă, furtul și vânzarea arhivelor cu informații sensibile, dar mai ales influențele meschine ale grupurilor de interese, au dat naștere unor legende legate de cantitatea și valoarea reală a resurselor.

Newsweek România a strâns informațiile făcute publice de autorități pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra resurselor naturale ale țării.

În subsolurile României se află o cantitate estimată la 760 de tone de aur și 12.000 de tone de argint, cu o valoare de 41,14 miliarde de euro, resurse care ar putea fi exploatate în decursul a 25 de ani.

Din păcate, în ultimii 15 ani, nu s-a scos niciun gram de aur din pământ, dar companiile private, majoritatea susținute politic și implicate în scandaluri de corupție, își văd interesul în funcție de cotațiile bursiere.

Zăcămintele de cupru ating o cantitate de aproximativ două miliarde de tone și ar putea valora minimum 42 de miliarde de euro. Valoarea acestora ar putea crește în funcție de concentrația de substanțe aflată în fiecare tonă de minereu.

Resursele de sare sunt estimate la peste patru miliarde de tone. La un preț mediu de 48 de euro pe tonă, totul ar valora aproape 200 de miliarde de euro.

Extracția și vânzarea celor aproape patru miliarde de tone de cărbune ar putea aduce, teoretic, în economia românească, nu mai puțin de 105 miliarde de euro.

Dar minele din Valea Jiului au fost închise, zeci de mii de ortaci au devenit șomeri și, oricum, riscul poluării face discuția redeschiderii și mai complicată.

Lista completă a resurselor subsolului românesc o veți găsi în paginile următoare.

Dar nu vă amăgiți: strategia de exploatare este haotică, mijloacele nu prea există, furtul politic este lege.

Iar cea mai importantă resursă, integritatea guvernanților, lipsește.

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte.

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

BNR anunță că 16-17 bănci din România sunt suspecte de operațiuni de spălare a banilor

Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a anunțat miercuri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: