Home / ACTUALITATE / Meleșcanu nu mai acționează de capul lui, Iohannis confirmă că este de acord cu poziția privind Brexit

Meleșcanu nu mai acționează de capul lui, Iohannis confirmă că este de acord cu poziția privind Brexit

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Salzburg că scrisoarea semnată de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, alături de omologii săi din Polonia și Lituania, prin care se cere ca ”vocea Regatului Unit să fie ascultata” reflectă poziția României.

”Nu s-a discutat această chestiune, e o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor, însă pe fond eu am spus deseori aceste lucruri, România și Marea Britanie au multe poziții comune. Scrisoarea reflectă poziția Romaniei”, a menționat Iohannis.

Miniștrii de Externe din Polonia, Lituania și România au cerut într-un articol comun publicat de portalul Politico.eu ca ”vocea Regatului Unit să fie ascultata” și au spus că fără Regatul Unit ”abordarea globală a UE ar putea slabi”. Cei trei miniștri din estul UE au rupt astfel solidaritatea Uniunii Europene în privința negocierilor cu Marea Britanie, scrie The Sun, preluat de Rador.

”Marea Britanie, în postura sa de membru al Consiliului de Securitate ONU, putere nucleară și posesor al unui sfert din capacitățile de apărare ale Europei, este unul dintre pilonii acțiunii externe a UE. Fără Marea Britanie, poziția UE pe scena globală ar putea fi slăbită, făcând-o mult mai vulnerabilă la amenințările externe”, au scris cei trei miniștri, reflectând exact poziția pe care Marea Britanie vrea să o impună în timpul negocierilor cu UE pentru a-și mări marjă de manevră.

”Este în interesul UE să implice Londra în domeniul politicii de securitate și de apărare, cât mai mult posibil. Retragerea Marii Britanii din UE este o situație fără precedent și, ca atare, necesită soluții fără precedent. De aceea trebuie să ne asigurăm că există un flux constant de  informații între noi și că vocea Regatului Unit este ascultata”, au mai scris cei trei miniștri de Externe.

”Exista încă probleme de rezolvat când vine vorba despre retragerea Marii Britanii din UE. Cum negocierile pentru Brexit intră într-o fază decisivă, avem o responsabilitate comună pentru a asigura o retragere ordonată și a conveni termenii relației noastre viitoare. Dar chestiunile de politică externă și securitate ar trebui să fie tratate ca probleme separate – pentru a ne asigura că ele nu cad victimă posibilelor neînțelegeri pe alte chestiuni. Trebuie de asemenea să ne canalizăm energiile pentru a realiza un parteneriat ambițios în politicile externe și de apărare exact de la momentul retragerii Marii Britanii din UE”, au mai scris cei trei miniștri. (Sursa: aktual24.ro)

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Radiografia spitalului Săpoca: personal nepregătit, salarii uriașe, pacienți legați de pat, camere neaerisite

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă  Săpoca (judeţul Buzău) a cheltuit luna trecută …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: