Home / ACTUALITATE / Guvernul Orban a amânat cu 6 luni finalizarea implementării sistemului de urmărire a lemnului defrișat

Guvernul Orban a amânat cu 6 luni finalizarea implementării sistemului de urmărire a lemnului defrișat

Executivul a aprobat, vineri seara, o hotărâre care prorogă cu șase luni termenul pentru operaționalizarea SUMAL, sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor din România, conform Mediafax.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Este a patra prelungire a termenului pentru finalizarea SUMAL, softul care asigură trasabilitatea lemnului, promovat de actualul ministru al Mediului ca fiind principala „armă” împotriva tăierilor ilegale de lemn.

Guvernul a adoptat hotărârea privind prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

La începutul ședinței, ministrul Mediului Costel Alexe l-a asigurat pe Ludovic Orban că SUMAL va fi operațional în șase luni, așa cum și-a asumat la preluarea guvernării. Executivul a mai aprobat, vineri, o OUG privind prorogarea cu un an a termenului pentru aprobarea și finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor.

Întrebat de premier de ce este necesară o amânare a termenului, ministrul Mediului a răspuns: „Pentru că suntem în situația în care suntem în diferite grade de realizare a investițiilor și au nevoie de timp”.

Alexe a adăugat că finanțarea programelor multianuale de mediu și gospodărirea apelor trebuia finalizată din anul 2017. El a precizat că are alocate sumele în bugetul pentru 2020 pentru aceste programe.

Șeful Executivului a adăugat că nu au fost finalizate programele deoarece nu au primit alocările necesare finanțării investițiilor. Pe 14 decembrie, ministrul Mediului a afirmat, la Iași, că primește mesaje din partea procesatorilor de lemn, prin care i se transmite că operaționalizarea bazei de date ce va conține informații despre domeniul silvic nu este văzută cu ochi buni.

Click AICIPeste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Direcția de Sănătate București a recunoscut un deces cu coronavirus abia după ce a scris presa

Cotidianul Libertatea a relatat luni că o bătrână de 87 de ani care a murit …

5 comments

  1. Nici noi oamenii simpli nu privim cu ochi buni amanarile interminabile si convenabile ale implementarii programului SUMAL pentru procesatorii de lemn tăiat ilegal!

    • Vineri seara! Adică… „Noaptea ca hoții”?!?! 😀
      Chiar credeți că PNL este ALTFEL decât PSD? Din ciuma roșie o să trecem în ciuma galbenă! Asta-i singura realitate! 😪

  2. cata bataie de joc. se pare ca suntem curvele austriecilor. nu se lasa pana nu ne taie si ultimul copac. apoi putem sa implementam si noi SUMAL, putem sa incepem si controalele camioanelor cu lemn.

  3. Gradinaru Neculai

    ACEST GUVERN ESTE COMPUS NUMAI DIN INCOMPETENTI, TRĂDĂTORI ȘI OAMENI DE NIMIC. DORESC SĂ SE DUCĂ PE APA SÎMBETEI! DRUM BUN SI CALE BĂTUTĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: