Home / POLITICĂ / Guvernul Dăncilă dă liber la defrişări pe locul celei mai mari tragedii de mediu din România

Guvernul Dăncilă dă liber la defrişări pe locul celei mai mari tragedii de mediu din România

„Avem de-a face cu o nouă mostră de atac asupra mediului din partea PSD-ALDE, care taie pădurile pentru a face loc unor iazuri de decantare toxice”, a transmis USR, care susţine că este nevoie de o reacţie promptă şi rapidă a societăţii în acest caz, scrie Epoch Times.

Uniunea Salvaţi România condamnă marţi, în cadrul unui comunicat de presă, decizia Ministerului Apelor şi Pădurilor de a supune consultării publice proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenului de 56,1579 ha de către S.C. Deva Gold S.A., în vederea realizării obiectivului „exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul Certej”.

USR a transmis că se opune vehement distrugerii pădurilor din Apuseni prin defrişarea treptată a unei suprafeţe totale de 164 de hectare, cu atât mai mult cu cât exploatarea de la Certej face obiectul a două cercetări judiciare.

„Batjocură, nu consultare! Ministerul Apelor şi Pădurilor organizează un simulacru de consultare publică – cum altfel poate fi numit acest demers, în condiţiile în care comunicatul din 5 noiembrie 2018 arată că Ministerul a încasat deja de la Deva Gold taxa pentru scoaterea terenurilor din Fondul Forestier? Avem de-a face cu o nouă mostră de atac asupra mediului din partea PSD-ALDE, care taie pădurile pentru a face loc unor iazuri de decantare toxice. Este nevoie de o reacţie promptă şi rapidă a societăţii. Petiţia celor de la declic.ro trimite Ministerului, în forma oficială cerută de procedura consultării publice, opiniile noastre – este important să o semnăm în număr cât mai mare, până joi, 8 noiembrie 2018„, a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu.

În acelaşi timp, USR precizează că se împlinesc 47 de ani de la dezastrul ecologic de la Certej, când 89 de oameni au murit în urma ruperii digului şi alunecării muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara. Astăzi, Guvernul ignoră – în viziunea formaţiunii conduse de Dan Barna – istoria tragică îşi propune să facă loc unei noi exploatări de aur şi argint la Certej prin defrişarea a 56,1579 ha de pădure în favoarea companiei S.C. Deva Gold S.A.

„Defrişarea pădurilor din Apuseni, exact în locul în care s-a produs o teribilă tragedie umană şi unul dintre cele mai grave accidente de mediu din Europa, reprezintă atât un atac la adresa unui viitor mai sănătos al generaţiilor viitoare, cât şi un nou abuz flagrant al Guvernului Dăncilă. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost iniţiat într-un moment în care există sesizări penale legate de modul în care autorităţile locale au cedat companiei miniere o parte din terenurile cu păduri care ar urma să fie defrişate. Mai mult, una dintre aceste sesizări a fost adresată DNA de către Senatul României, în urma aprobării Raportului Comisiei de anchetă a proiectului de la Certej, în vara acestui an„, a precizat senatorul USR Mihai Goţiu, raportorul comisiei amintite.

Potrivit comunicatului citat, Comisia de anchetă a proiectului de la Certej a fost constituită în primăvara anului 2017, în urma unei petiţii adresate Senatului României de către reţeaua MiningWatch. Lucrările comisiei au durat mai bine de un an, Raportul acesteia fiind finalizat şi aprobat în luna iulie 2018.

„În urma adoptării Raportului, Comisia a sesizat DNA şi Ministerul Afacerilor Interne legat de modul de înstrăinare a terenurilor din Certeju de Sus, a solicitat o anchetă a Corpului de control al primului ministru cu privire la întreaga procedură de avizare a proiectului şi a trimis sesizări şi recomandări mai multor ministere care au atribuţii legate de avizarea şi monitorizarea derulării proiectului minier. Carierele şi iazurile de decantare vor distruge iremediabil sute de hectare de pădure de o deosebită valoare naturală. Guvernul PSD-ALDE dă dovadă de perseverenţă în încercările de a distruge natura din ţară noastră. Doar în sesiunea legislativă trecută, parlamentarii puterii au permis scoaterea definitivă a pădurilor din fondul forestier pentru extinderea carierelor de lignit. Modificarea iniţiată de ALDE şi susţinută de PSD dă voie Complexului Energetic Oltenia să taie păduri fără compensare pentru a-şi extinde activitatea de exploatare.

Guvernul PSD-ALDE este un pericol pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei prin modificările legislative care permit distrugeri de munţi şi tăieri de păduri pentru activităţi industriale cu consecinţe pe termen lung asupra naturii şi oamenilor. Dacă vreţi să vă exprimaţi împotriva acestui plan de defrişare, puteţi semna petiţia iniţiată de Declic, iar semnăturile voastre vor ajunge la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Aici este petiţia. USR reaminteşte că în noaptea de 30 octombrie 1971, barajul iazului de decantare de la Certej s-a rupt pe o lungime de 80 de metri şi din iaz au fost deversaţi 300.000 m³ de steril, provocând 89 de morţi şi 76 de răniţi. Autorităţile comuniste au ţinut secrete proporţiile dezastrului care a fost cea mai mare tragedie pe timp de pace din România până la cutremurul din 1977„, se mai precizează în comunicatul citat.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Ei sunt parlamentarii de Olt care de 10 zile fug de cazul Caracal

Nici macar unul dintre senatorii si deputatii care reprezinta judetul Olt in Parlamentul Romaniei nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: