Home / ACTUALITATE / Fostul șef operativ al SIE, Silviu Predoiu: ”Presupun că există agenți străini în presa românească”

Fostul șef operativ al SIE, Silviu Predoiu: ”Presupun că există agenți străini în presa românească”

Fostul sef operativ al SIE, Silviu Predoiu, a oferit un amplu interviu postului Europa Libera. El afirma alunecos ca, „probabil”, exista agenti straini in presa romaneasca, scrie Aktual24.ro.

Care credeți că este cea mai mare prioritate a guvernului PNL în perioada imediat următoare?

View Results

Loading ... Loading ...

Silviu Predoiu are 61 de ani si a fost din 2005 pana la pensionarea sa in 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), adica seful operativ al serviciului autohton de spionaj.

Intrebat de Europa Libera daca exista agenti straini in presa romaneasca, Predoiu a declarat ca este posibil.

„De ce vreti sa ma cert cu cei pe care ii cunosc in presa? Probabil ca exista si e foarte probabil ca nici macar sa nu fie constienti de acest lucru. Va spun prin comparatie cu ce urmarea Serviciul. Mediul de presa este un mediu extrem de interesant, pentru ca vectorii de presa au acces in foarte multe zone cu usurinta, cu suspiciuni reduse, reusesc sa dezvolte contacte in medii care in mod evident sunt interesante pentru serviciile de informatii si in care ele intra cu greu.

Nimeni nu-si propune sa recruteze pe X de la redactia ziarului Y. Nu-ti propui asta. Iti propui sa obtii informatii de la ministrul Z din spatiul W. Atunci cand incepi sa te uiti la ministerul Z ca la detinator de informatie, printre persoanele care au acces cu usurinta la detinatorii de informatii din minister descoperi si pe corespondentul ziarului cutare, si cutare, si cutare. Deci nu se pleaca de la: ‘hai sa recrutam pe cineva in presa, ca dupa aia sa-l trimitem undeva’, ci pleci de la mediu, gasesti un vector si incepi sa-l cultivi. De cele mai multe ori, pentru ca vorbim de presa, oamenii, chiar daca nu sunt educati, sunt mult mai abili, au capacitatea de a simti cu mai multa usurinta dincolo de statement-ul de introducere. Apoi, se evita recrutarea explicita. Exista situatii cand o faci, dar, de regula, se mentine relatia intr-o alta forma”, a declarat Predoiu.

Intrebat daca „jurnalistii dau informatii fara sa-si dea seama, la cafea”, Predoiu a confirmat.

„Se vinde mult mai usor decat ar putea. Adica, din punctul acesta de vedere, jurnalistul ar putea sa piarda o oportunitate.

Presupun ca exista agenti straini in presa romaneasca, nu stiu. Sunt convins ca SRI-ul stie, dar pentru a sti trebuie sa fie prezent si el in mediile de presa, adica ar trebui sa ne gandim inainte sa tipam. Poate sa fie pentru protectie. E posibil sa fie. Nu cunosc, nu stiu, nu pot sa ma pronunt, dar, printr-o paralela cu ce facea Serviciul de Informatii Externe in afara, nu vad de ce nu ar fi. Repet: asta nu inseamna ca sunt neaparat constienti.

Poti sa ii folosesti pentru ca sunt foarte mandri. De cate ori n-ati auzit colegi care spun: ‘am o relatie foarte buna cu consilierul politic de la ambasada cutare si cu baiatul ala de la multinationala cutare, si cu un prieten care este la organizatia internationala cutare…’ Asa afli ca un anume jurnalist are contacte in diferite medii. El vorbeste despre ce ii spune celalalt. Daca il intrebati despre ce vorbeste celalalt cu el, ce-l intreaba – s-ar putea sa se trezeasca. Dar asta e doar asa…”, a mai spus Predoiu.

Silviu Predoiu este in acest moment consilier al lui Victor Ponta, presedintele Pro Romania.

Intrebat cum a ajuns sa lucreze pentru Ponta, Predoiu a raspuns: „Dupa ce am trecut in rezerva, m-am hotarat sa intru in comert, in comertul cu timp. Deci eu nu consiliez, eu vand timp. Vand timp in sensul ca am muncit 34 de ani si cred ca am invatat o gramada de lucruri intr-o viata profesionala si pot sa ajut pe unii, cu ce am invatat, sa faca economie de timp: sa petreaca mai mult timp cu familia, sa sa petreaca mai mult timp cu dezvoltarea personala, sa dedice timp altora, facand economie”.

„Cu domnul prim-ministru Ponta am o relatie cat se poate de civilizata si echilibrata. Nimic nu este obligatoriu nici pentru mine, nici pentru dumnealui in aceasta relatie de consultanta. Eu ii prezint dumnealui, atunci cand ma solicita, ideile mele, propunerile mele, iar dumnealui procedeaza in consecinta, nu se simte in niciun fel legat de ceea ce ii spun eu, e pur si simplu un schimb de idei. Dumnealui e cel consiliat, dumnealui e persoana importanta in relatia noastra. Cam asa vad eu rolul consilierului, iar consilierul nu ghiceste. Un consilier corect este cel care spune ce stie, iar unde nu stie spune: pardon, nu cunosc tema. (…) L-am apreciat pe domnul Ponta si am acceptat oferta dumnealui pe linie de consiliere, pentru ca l-am considerat intotdeauna o persoana inteligenta, l-am vazut ca pe o persoana foarte energica si am apreciat acest lucru in dumnealui, dar asta vazusem si inainte. Ce am vazut dupa, am vazut o persoana capabila sa-si recunoasca greselile – nu-i fac propaganda, doar va spun ce m-a determinat – o persoana capabila sa-si recunoasca greselile.”, a mai spus Predoiu.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Îl va da PNL afară pe Dorneanu de la CCR? Are două pensii speciale plus salariul de la stat

Premierul Ludovic Orban a anuntat, duminica, ca va fi interzis cumulul pensiei cu salariul pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: