Home / ACTUALITATE / Expert în drept constituțional: „PSD rămâne cel mai tenace inamic al modernizării statului”

Expert în drept constituțional: „PSD rămâne cel mai tenace inamic al modernizării statului”

Expertul în drept constituțional, Ioan Stanomir, a comentat la Digi24 pe marginea subiectului legii recursului compensatoriu. 

Care credeți că este cea mai mare prioritate a guvernului PNL în perioada imediat următoare?

  • Eliminare pensii speciale (22%, 1.215 Votes)
  • Alegeri locale în două tururi (19%, 1.058 Votes)
  • Alegeri anticipate (18%, 1.005 Votes)
  • Eliminarea imunității parlamentare (10%, 546 Votes)
  • Autostrăzi, școli și spitale (9%, 491 Votes)
  • Revizuire Constituție și reducerea numărului de parlamentari (7%, 367 Votes)
  • Refacerea legilor pe jutiție și desființarea Secției Speciale (6%, 342 Votes)
  • Eliminarea bugetarilor de LUX (4%, 238 Votes)
  • Absorție superioară de fonduri europene (3%, 184 Votes)

Total Voters: 5.446

Loading ... Loading ...

Astfel, Stanomir a atras atenția că trebuie să ne întrebăm ce face statul român cu cetățenii nevinovați care sunt agresați de cei eliberați într-un mod iresponsabil.

Mai mult, Ioan Stanomir a analizat chestiunea eventualelor sancțiuni de la CEDO asupra României, sancțiuni ce erau invocate de politicieni pentru a susține recursul compensatoriu: „Cred că trebuie să se înțeleagă că România nu este un laborator de experimentare pe spinarea cetățenilor nevinovați. De câte violuri, de câte agresiuni fizice, de câte traume mai avem nevoie pentru ca să înțelegem că este nevoie de timp pentru a ameliora condițiile de închisori?! Acest timp nu poate fi câștigat prin nenorocirea unor oameni nevinovați”.

În contextul schimbării de optică a PSD în legătură cu recursul compensatoriu, pesediștii susținând acum abrogarea legii, Ioan Stanomir a avut o reacție tranșantă și anume că partidul a rămas la fel de nociv și sub Ciolacu: „Eu personal voi începe să am o oarecare încredere în promisiunile conducerii PSD în momentul în care tot ceea ce s-a clădit sub regimul Dragnea va fi înlăturat și când voi vedea, în Opoziție fiind, un angajament democratic care le-a lipsit până acum”.

Jurnalistă: Acum că lucrurile par simple în Parlament și este aproape sigură această abrogare a recursului compensatoriu, ne uităm la imaginea de ansamblu și ne întrebăm ce face statul român cu deținuții din pușcăriile noastre și mă refer la capitolul reeducare, reintrgrare?

Ioan Stanomir: Cred că ar trebui să începem prin a întreba ce face statul nostru cu cetățenii nevinovați care sunt agresați de cei eliberați într-un mod iresponsabil. Cred că problemele trebuie tratate într-o complementaritate. Este nevoie în primul rând de respectarea demnității umane la nivelul deținuților și de dezvoltarea unor programe care să aibă posibilitatea de a conduce la reabilitarea lor. În egală măsură nu trebuie să uităm că toți acești infractori, care au fost eliberați în baza unei legi adoptate pentru a servi intereselor unei oligarhii pesediste, au produs suferințe indescriptibile acestei țări. Pe mine mă încântă, cu ghilimelele de rigoare, faptul că PSD a descoperit că este o problemă legată de recursul compensatoriu. Câtă vreme domnul Dragnea și doamna Dăncilă au fost stăpânii acestei țări, domnii și doamnele de la PSD nu au avut nicio problemă cu această lege.

Jurnalistă: Dvs. aveți încredere până la capăt în anunțul făcut de PSD în această intenție de rebranduire a partidului?

Ioan Stanomir: Cred că mă cunoașteți prea bine ca să mă bănuiți fie de ipocrizie, fie de naivitate. Nu sunt nici ipocrit, nici naiv. Trecutul doamnelor și domnilor care conduc actualmente PSD este un trecut legat de personalitatea domnului Dragnea, de personalitatea domnului Iordache, de personalitatea domnului Toader, de personalitatea domnului Șerban Nicolae și am putea continua lista aceasta de personalități care au contribuit la starea în care se află societatea noastră. Pentru cei naivi, și sper să fie din ce în ce mai puțini, această rebranduire poate avea un sens. Pentru foarte mulți, și mă gândesc la cei care au votat la alegerile prezidențiale covârșitor împotriva doamnei Dăncilă, această rebranduire nu are niciun fel de credibilitate. Eu personal voi începe să am o oarecare încredere în promisiunile conducerii PSD în momentul în care tot ceea ce s-a clădit sub regimul Dragnea va fi înlăturat și când voi vedea, în Opoziție fiind, un angajament democratic care le-a lipsit până acum. Până atunci dați-mi voie să fiu foarte circumspect și să cred că acest partid rămâne în continuare cum a fost și în trecut, cel mai tenace inamic al modernizării statului.

Jurnalistă: Revenind la problema de fond a recursului compensatoriu, știm că a avut la bază acea decizie a CEDO care presupunea mult mai multe decât a presupus această lege a recursului compensatoriu, însă la noi în România nu a fost construită nicio închisoare nouă, nu au fost modernizate penitenciarele. Ce riscă țara noastră în aceste condiții?

Ioan Stanomir: Eu cred în primul rând că ministrul Justiției, domnul Predoiu, trebuie să aibă o discuție la nivelul CEDO pentru a explica gravele consecințe ale adoptării iresponsabile a acestei legi. Cred că trebuie să se înțeleagă că România nu este un laborator de experimentare pe spinarea cetățenilor nevinovați. De câte violuri, de câte agresiuni fizice, de câte traume mai avem nevoie pentru ca să înțelegem că este nevoie de timp pentru a ameliora condițiile de închisori?! Acest timp nu poate fi câștigat prin nenorocirea unor oameni nevinovați. Eu insist asupra acestui aspect. Nu putem lua partea infractorilor împotriva cetățenilor nevinovați pentru că asta a făcut statul sub domnul Dragnea și doamna Dăncilă. Eu cred că trebuie stabilită o balanță între interesul respectării demnității umane a celor aflați în închisori și interesul respectării demnității umane a celor aflați în libertate și care nu au nicio vină că sunt agresați. Mă întreb, cei care au rude, care au făcut obiectul unor semenea agresiuni, cum se simt în momentul în care li se flutură prin față argumente subtile de drept?!

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Procuror, dezvăluiri grave: ”România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”

Teodor Nita, candidat la sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: