Home / POLITICĂ / Efectele produse de demisia lui Stănescu după ce Dragnea a reușit să-l sperie si pe acesta cu ceva

Efectele produse de demisia lui Stănescu după ce Dragnea a reușit să-l sperie si pe acesta cu ceva

Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a anunțat luni după-amiază că a demisionat din Guvernul României.

Demisia lui Paul Stănescu a venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus saptămâna trecută că îi așteaptă demisia de onoare. Gestul său a venit la o oră după ce s-a încheiat ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Premierul Viorică Dăncilă a declarat luni, după ședința conducerii PSD, că i-a solicitat lui Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, să demisioneze, însă acesta a refuzat. „Am discutat despre demisie cu domnul Paul Stănescu. Nu a vrut să-și dea demisia”, a spus premierul

Declarația integrală:

„In contextul evenimentelor din ultima vreme de pe scenă politică, vă aduc la cunoștință că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. Aceasta a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 16495/26.11.2018.

Am spus-o și o repet: sunt un om de onoare, responsabil și implicat, nu am urmărit niciun interes personal și nu m-am agățat niciodată de vreun scaun! Referitor la mandatul meu de ministru, vreau să spun că l-am acceptat cu greu, la insistențele conducerii partidului, dar, atât timp cât am ocupat această funcție, am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a-mi exercită atribuțiile la minister cu responsabilitate și implicare, în așa fel încât nimeni să nu aibă ce să-mi reproșeze!

Am fost în permanență orientat către obiective cu impact la nivelul populației, iar prioritatea mea, ca viceprim-ministru și ministru al dezvoltării, a fost reprezentată de investițiile în infrastructura de sănătate, educație, locuire, apă și canalizare!

Citește și ”De frica huiduielilor și că va fi linșat, Șobolanul se dă bolnav de 1 Decembrie. Priviți-l cum minte!

Cred, în continuare, că țara are nevoie de unitate și de guvernare responsabilă, le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și m-au sprijinit, precum și colegilor din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alături de care am făcut o echipă extraordinară!” (Sursa: Aktual24.ro)

Efectele demisiei lui Stănescu

Demisia lui Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării, după o săptămână de la decizia partidului de a-l schimba din funcție, a stabilit învingătorul în noua încleștare Iohannis – Dragnea. Liderul PSD câștigat, din nou, o rundă importantă. Exista o mică șansă să se termine altfel la capătul mai multor dacă. Dacă Stănescu rezista, dacă puciștii convingeau mai mulți parlamentari să voteze moțiunea, dacă guvernul Dăncilă pica, dacă Dragnea pierdea controlul majorității, dacă… Prea mulți dacă.

Klaus Iohannis a pierdut încă o rundă și arată din nou că, atunci când dorește să joace, ii lipsește ceva esențial: flerul și priceperea politică.

De acum, lucrurile sunt clare. Cu Stănescu afară din guvern, lăsat fără pușculița de la ministerul Dezvoltării, cu Firea și Țuțuianu trași pe linie moartă și paralizați administrativ, Dragnea și-a neutralizat pe rând toți rivalii interni. Greu de crezut că, dezbrăcați de atributele puterii, puciștii vor mai convinge pe cineva din partid să-i urmeze. Liderul PSD și-a securizat astfel majoritatea parlamentară și, implicit, guvernul. Moțiunea de cenzură anunțată de opoziție are de azi șanse minime de adoptare.

Apoi, de ce l-ar trăda Călin Popescu Tăriceanu? Ce motive ar avea să plece de lângă PSD? Mai mult, ridicarea imunității liderului ALDE depinde acum de bunăvoința lui Dragnea. Ancheta în dosarul Microsoft l-a legat și mai tare de liderul maxim, chiar dacă știe că alături de el se cam spulberă planurile sale de a candida la prezidențiale.

Dar cel mai important este că prin demisia lui Stănescu, Dragnea câștigă din nou controlul total asupra guvernului, dacă Olguța Vasilescu va fi instalată la ministerul Dezvoltării. Din momentul în care Stănescu și Șova au demisionat, Klaus Iohannis are o marjă îngustă de manevră. Va putea amâna o vreme momentul numirii noilor miniștri, dar nu-l va putea evita.

Citește și ”Jandarmeria: Cei ce protestează pe 1 decembrie se descalifică ca oameni, ca cetăţeni şi ca români

Am arătat deja care este adevărata miză a schimbării lui Stănescu din Guvern. Viorica Dăncilă pierde unul dintre ultimii susținători care o încurajau să-și păstreze urme de autonomie în raport cu liderul PSD, cel puțin pe tema OUG privind amnistia și grațierea. De acum, calea adoptării OUG-ului este deschisă,cu toate asigurările date de liderul PSD că amnistia și grațierea nu vor fi adoptate de 1 Decembrie sau în jurul acestei date. Nu-și face nimeni iluzii. Acesta este singurul obiectiv important pentru Liviu Dragnea, un plan în doi pași despre care G4Media.ro a scris deja pe larg și care poate fi operaționalizat până la 1 ianuarie 2019, când România va prelua președinția UE.

După această dată va fi mult mai dificil, dar nu imposibil, ca Guvernul să adopte OUG-ul de amnistie și grațiere. Prin urmare, a rămas puțin timp la dispoziția liderului PSD pentru a acționa decisiv. Sărbătorile de iarnă reprezintă perioada ideală penntru dinamitarea dosarelor prin apăsarea butonului nuclear. Capacitatea de reacție și mobilizare a străzii și capacitatea de reacție a partenerilor externi tind spre zero.

În ultimele zile, Dragnea a proiectat din nou imaginea unui lider care controlează jocul de putere, mai ales după decizia Curții de Apel care a desfiiințat completele de cinci judecători de la Înalta Curte. Liderul PSD reușește cumva să fie mereu cu doi pași înaintea tuturor. Pe lângă consilierii israelieni, pe lângă ajutorul doișiunsfert, pe lângă instinctele sale redutabile de prădător și de inteligența sa politică incontestabilă, puse din pacate în slujba unor cauze greșite, pe lângă Bușcu și alți sfetnici isteți, pe lângă televiziunile de casă, pe lângă serviciile de avocat oferite mai nou la vedere de ministrul justiției, Tudorel Toader, cineva îl ajută să gestioneze foarte eficient atât de multe fronturi deschise în partid și în afara lui.

Cine este acest cineva? Cine și-a pus serviciile la dispoziția liderului PSD și îl ajută să câștige mereu, deși se află într-o situație imposibilă, când totul pare, uneori, pierdut?

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Orban exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. Secția Specială PSD, rămâne în viață

Ludovic Orban a exclus posibilitatea de a da Ordonanțe de urgență în justiție dacă ajunge …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: