Verdețuri de primăvară proaspete, pline de vitamine și hrănitoare găsim în piețe și magazine încă din luna martie. Acestea sunt adevărate surse de sănătate, cu multe beneficii pentru organism.

Bogate în nutrienți și gustoase, minunatele verdețuri de primăvară se pot include în alimentație crude sau în diverse rețete culinare delicioase. Iată care sunt cele mai apreciate verdețuri de primăvară de la noi și ce benefcii au.

  • Lăptuca sau Lactuca sativa, așa cum are denumirea științifică, este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Lăptuca este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Se află printre cele mai apreciate verdețuri de primăvară, dar poate fi găsită tot timpul anului, fiind crescută în atât în grădini, cât și în sere. Lăptuca este o sursă bună de antioxidanți carotenoizi, cum ar fi beta carotenul, luteina și zeaxantina. Acestea protejează ochii de degenerescența maculară, o afecțiune care poate duce la pierderea parțială a vederii.
  • Loboda de grădină, de asemenea una dintre cele mai apreciate verdețuri de primăvară, este o plantă anuală a cărei culoare poate fi galbenă, verde sau roșie. Tulpina ajunge la înălțimea de peste 1 metru și are flori foarte mici, de culoare verde sau roșiatică. Loboda se culege cât este încă foarte fragedă, de la începutul lunii aprilie și până la finalul lunii mai. Loboda conţine vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii.
  • Untișorul se găsește mai ales în pădure, dar și în parcuri și grădini. Numit popular și “salata mielului”, untișorul este popular în România, fiind una dintre cele mai îndrăgite verdețuri de primăvară, alături de leurdă, urzici, lobodă și multe altele. Untișorul are frunze în formă de inimă, cărnoase, întregi, lucitoare, cu marginile rotunjite, complet lipsite de perișori. La îmbinarea frunzei cu codița care o susține se află bulbi mici, de forma bobului de grâu, prin care planta se înmulțește.
  • Urzicile sunt unele dintre cele mai sănătoase veredețuri de primăvară, plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Deși urzici se găsesc o lungă perioadă de timp, bune de consum sunt doar primăvara, când sunt crude și fragede. Se găsesc ușor pe aproape tot globul, în special pe locurile fertilizate cu gunoi de grajd și sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.

În această perioadă, tarabele din piață sunt pline de spanac, untișor, ștevie, salată, urzici, ceapă și usturoi verzi, leurdă și lobodă. De aceea, este un bun prilej să consumi cât mai multe verdeţuri. Clorofila, care colorează aceste legume, stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și creează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente.

surse: libertatea.ro, doc.ro