Home / POLITICĂ / Cum încearcă PSD cu disperare să modifice legea prin OUG ca pragul la referendum să nu fie atins

Cum încearcă PSD cu disperare să modifice legea prin OUG ca pragul la referendum să nu fie atins

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mituleţu-Buică, ajuns la şefia instituţiei cu sprijinul PSD, a propus modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă exact cu o zi înainte de startul campaniei electorale, relatează Adevărul.

Potrivit proiectului iniţiat de AEP, pragul de prezenţă de 30%, necesar pentru validarea referendumului, se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral, şi nu la cel din listele electorale permanente, cum e în prezent. Numărul alegătorilor din registrul electoral este mai mare cu aproape 600.000 faţă de cel din listele permanente, deci e nevoie de o mobilizare mai mare la urne ca referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis să treacă.

Potrivit datelor publicate de AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetăţeni au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate.

Comparativ, la referendumul pentru familia tradiţională, din toamna anului trecut, prezenţa la vot a fost calculată în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496 – la acea vreme. Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezenţă de 5.483.548, la referendumul convocat de preşedinte cvorumul ar fi de 5.681.177, adică cu aproape două sute de mii mai mare, o cifră importantă, în condiţiile în care atingerea pragului de prezenţă se anunţă pe muchie de cuţit.

OUG la fiecare scrutin

În replică, mai multe asociaţii civice au cerut Guvernului să nu adopte orodnanţa de urgenţă propusă de AEP. „În condiţiile în care la referendumul precedent (pentru familia tradiţională –n.r.) condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură să îngreuneze atingerea aceluiaşi prag, semnatarii consideră că s-a ajuns la practica inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment“, precizează reprezentanţii societăţii civile, printre care ONG-ul ExpertForum şi sociologul Mircea Kivu.

În toamnă, la referendumul pentru familia tradiţională, Guvernul a modificat legea prin OUG pentru a permite ca votul să se întindă pe două zile, cu scopul de a facilita atingerea pragului de prezenţă de 30%. Degeaba. Au ieşit la urne doar 20% dintre românii cu drept de vot, prin urmare, referendumul susţinut cu ardoare de PSD a fost invalidat.

Acum, când referendumul pe Justiţie e susţinut de Klaus Iohannis şi boicotat de PSD, partidul condus de Liviu Dragnea propune, prin interpuşi, înăsprirea condiiţiilor de validare. Săptămâna această nu este programată nicio şedinţă de Guvern. Aşadar, Executivul ar putea adopta OUG-ul cerut de AEP cel mai devreme la mijlocul săptămânii viitoare, deci ar modifica regulile jocului exact în mijlocul campaniei electorale.

„Ticăloşia şi parşivenia PSD-ALDE depăşeşte orice imaginaţie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoţat în fruntea statului român“, a reacţionat liderul PNL Ludovic Orban.

Cel mai potrivit aliat apropiat şi partener strategic al României ar trebui să fie:

View Results

Loading ... Loading ...
[insta-gallery id=”1″]

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI:

ULTIMA ORĂ! Dragnea a turbat, Toader anunță dezvăluiri despre OUG-ul pe codurile penale

Ponta acuză PSD de propagandă pe YouTube: Faţa reală a Pro România este ex-SRI si ex-KGB! – VIDEO

VIDEO Momentul în care autocarul a fost răsturnat de tornada din județul Călărași – Expres Media

Furie în Guvern după reportajul postului național de radio din Germania despre ”mafiotul” de Dragnea

About expresmedia.ro

Check Also

O țară întreagă așteaptă Ordonața Militară cu eliminarea pensiilor speciale

Deputatul Claudiu Năsui a publicat o situație a costurilor bugetare cu pensiile speciale, acestea ajungând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Expres Media will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d blogeri au apreciat: