Home / ACTUALITATE / Cum a scăpat fostul lider PSD Mircea Geoană de o anchetă penală

Cum a scăpat fostul lider PSD Mircea Geoană de o anchetă penală

Procurorii DNA au clasat în decembrie anul trecut acuzaţia care îl viza pe fostul lider al PSD Mircea Geoană după ce a fost denunţat de Şerban Pop, fostul şef al Fiscului. Informația apare în rechizitoriul prin care Pop a fost deferit Justiţiei pentru luare de mită, iar acuzaţia care îl viza pe Geoană a fost clasată, scrie G4Media.ro.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Fostul lider al PSD, actual secretar general adjunct al NATO, era vizat pentru săvârşirea infracţiunii de la articolul 13 din legea 78/2000 privind combaterea corupţiei, „folosirea influenţei pe care o deţinea pentru obţinerea unor sume de bani” ce urma să le folosească în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008.

Denunţul lui Pop. Geoană a fost denunţat de fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, abia în ianuarie 2017, însă procurorii au constatat că fapta era prescrisă încă din 2013.

FOTO: Extras din rechizitoriul DNA în cazul Şerban Pop

De ce l-a denunţat Pop pe Geoană. Fostul şef al Fiscului l-a denunţat pe fostul lider PSD pe 19 ianuarie 2017, chiar înainte să fie condamnat, pe 26 ianuarie 2017, la 5 ani de ani de detenţie pentru trafic de influenţă în dosarul în care au fost trimiși în judecată și fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi omul de afaceri Horia Simu. Potrivit unor surse judiciare, Pop a încercat „să facă 19-le”, cum spun avocaţii, şi să obţină reducerea la jumătate a pedepsei, prin colaborarea cu procurorii. Până la urmă, în acest caz, Pop a fost condamnat definitiv, un an mai târziu, în 2018, tot la 5 ani de închisoare. A fost găsit vinovat că a primit mită 230.000 de euro de la Simu ca să îi dea lui Bica şi să îl ajute pe omul de afaceri să scape de un dosar penal de la DIICOT.

În plus, în 2016, Pop fusese denunţat, la rândul lui, de fostul director general de la Petromservice, Gheorghe Şupeală, unul dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). Şupeală le-a spus procurorilor că, în 2008, pe când era vicepreşedinte al ANAF, Şerban Pop a cerut 5 milioane de euro de la SOV pentru a-l ajuta să obţină o rambursare TVA de 48 de milioane de euro aferentă unei operaţiuni comerciale dintre Petrom şi Petromservice (fosta divizie mecano-energetică a Petrom, controlată în 2008 de oamenii lui SOV şi ai sindicalistului Liviu Luca).

Apoi, inclusiv Vîntu şi alţi oameni ai lui l-au denunţat pe Pop. Aceştia erau vizaţi, la rândul lor, în mai multe dosare ale DIICOT, în care, de altfel, au fost şi condamnaţi. SOV a mai adăugat că „o altă solicitare a funcţionarului public (Şerban Pop – n.r.) a fost aceea ca omul de afaceri să îşi exercite influenţa pe care o avea la preşedintele PSD Mircea Geoană astfel încât, după câştigarea alegerilor, să fie menţinut în funcţia de vicepreşedinte al ANAF”, potrivit documentului DNA.

Până la urmă, procurorii au considerat că au putut proba primirea de către Pop doar a 2,5 milioane de euro, prin intermediul naşului fetiţelor sale, omul de afaceri Iliuţă Naghi, în contul unui off-shore al cărui beneficiar real era Pop.

FOTO: Extras din rechizitoriul DNA în cazul Şerban Pop

Aşadar, în ianuarie 2017, la momentul când a formulat denunţul împotriva lui Geoană, Pop era înaintea primului verdict din procesul cu Bica şi Simu şi fusese denunţat de SOV şi oamenii lui.

Cine e Şerban Pop. Potrivit rechizitoriului DNA, Pop a fost consilier personal şi apoi director de cabinet al ministrului de Finanţe din Cabinetul Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu.

Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Geoană privind finanţarea campaniei electorale din 2008. În decembrie 2019, Pop a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită de la SOV, însă procurorii au clasat acuzaţia care îl viza pe Geoană, ca urmare a denunţului lui Pop, pentru că fapta era prescrisă încă din 2013.

FOTO: Extras din rechizitoriul DNA în cazul Şerban Pop

„Termenul de prescripţie prevăzut de articolul 154 alineatul 1 litera d din Codul penal de 5 ani era deja împlinit la data sesizării faptei presupus săvârşite în perioada campaniei electorale din anul 2008 pentru alegerile parlamentare şi pentru alegerea preşedintelui României”, au conchis procurorii DNA în decembrie 2019.

Prin urmare, fostul lider al PSD, Mircea Geoană, actual număr 2 în NATO, nici măcar nu a putut fi anchetat întrucât procurorii au constatat, în decembrie 2018, la 11 ani după, că presupusele fapte au fost descoperite prea târziu şi erau prescrise încă din 2013.

Chiar şi faţă de Pop dosarul a fost iniţial clasat de DNA la data de 31 august 2019, însă soluţia a fost infirmată pe 17 septembrie 2019 de şeful interimar al DNA, procurorul Nistor Călin. Ancheta a fost refăcută de procurorul Gheorghe Moţa de la Secţia a 1 a DNA de combatere a corupţiei, care a dispus trimiterea în judecată a lui Șerban Pop și instituirea unor măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile deținute de fostul șef al Fiscului.

Click AICIPeste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Dosarul Revoluției a fost amânat o lună. Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, vineri, pentru data de 27 martie, dosarul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: