Home / POLITICĂ / Cele 21.000 de semnături de la Arad sunt pe cale de a fi nevalidate, USR cere DEMISIA lui Falcă

Cele 21.000 de semnături de la Arad sunt pe cale de a fi nevalidate, USR cere DEMISIA lui Falcă

Validarea semnaturilor de catre Primaria Arad, condusa de Gheorghe Falca (PNL), inca nu s-a incheiat, astazi fiind ultima zi de depunere a listelor la CCR, asa ca exista riscul ca cele 21.000 de semnaturi sa fie neutilizabile si judetul Arad sa iasa de pe lista celor in care s-a depasit pragul prevazut de lege.

Semnalul de alarma a fost tras pe Facebook, vineri dimineata, de unul dintre membrii USR.

„La Arad primarul Gheorghe Falca de la PNL nu a returnat 21.000 de semnaturi. 21.000!, nu 100, nu 1.000. Vorbim de absolut toate semnaturile aradenilor. Au semnat, dar vrea primarul sa le valideze.

Azi era ultima zi de depunere a semnaturilor la CCR, iar semnaturile sunt inca captive la primar.

Iar judetul Arad a picat sub pragul de 20k semnaturi minime care trebuiau adunate din judet. Asta e genul de abuz ireal (…) „, a scris pe Facebook Laurentiu Dinca (USR).

Contactat telefonic de Ziare.com, primarul Gheorghe Falca (PNL) ne-a declarat ca nu el se ocupa de validarea listelor de semnaturi, ci secretarul.

„Nu stiu, nu intra in atributiile mele. Nu intra in atributiunile primarului astfel de lucruri, intra in atributiunile secretarului. Nu eu ma ocup de asa ceva. Primarul nu are astfel de atributiuni, sa validam ceva”, ne-a declarat Gheorghe Falca.

Biroul de presa al Primariei Arad ne-a precizat ca se pregateste un comunicat de presa cu explicatii legate de situatia semnaturilor, iar ulterior primarul Gheorghe Falca a revenit cu un telefon la redactie, punandu-ne in legatura cu acel secretar care stie mai multe despre validarea listelor de semnaturi.

„Doamna e cu mine, auziti-o. In acest moment, nu s-a terminat validarea tuturor semnaturilor. Atunci de unde e informatia ca in Arad s-a blocat?”, ne-a spus Gheorghe Falca.

Pentru ca i-am explicat ca astazi este ultima zi in care semnaturile mai pot fi depuse la Palatul Parlamentului, care se afla in Bucuresti, primarul a declarat: „Astazi le termina” si a reamintit: „Eu sunt unul dintre semnatari”.

Nu la fel de increzatoare in finalizarea demersului a fost „doamna secretar”.

„A fost un efort deosebit. S-au facut verificari pentru cele 20.000 de semnaturi (…) in baza de date nationala. Nu avem un numar nelimitat de functionari ca sa putem face mai rapid operatiunea aceasta de verificare. Astazi se vor finaliza aceste operatiuni si urma ca reprezentantul USR sa vina sa preia dosarele atestate de noi”, a declarat la telefon doamna secretar.

Intrebata la ce ora poate veni reprezentantul USR sa preia dosarele, aceasta ne-a raspuns: „Nu putem sa spunem o ora fixa, pentru ca facem eforturi deosebite. Oamenii care lucreaza sunt si in ghiseu, dau buletine la cetateni, lucreaza la sedintele de consiliu, pregatesc logistica referendumului„.

„Bun, dar pana la 15-17?”, a intrebat-o primarul.

„Pana la sfarsitul zilei, facem tot posibilul”, a raspuns aceasta.

„Se blocheaza, pentru ca pe aceeasi baza de date intra toata tara. Toata administratia locala verifica semnaturi in aceste zile si e foarte greu accesul in baza de date, pentru ca se blocheaza frecvent. Stai minute in sir si iti spune ‘Please wait’ pana iti vine raspunsul”, a adaugat doamna secretar.

La randul sau, primarul Gheorghe Falca a tinut sa precizeze inca o data: „Nu ma apuc sa verific eu. Conform legii, ai o lista de imputerniciti care intra pe calculator sa verifice si, de aici inainte, trebuie sa mearga totul procedural”.

UPDATE 11:45 – USR Arad cere demisia lui Gheorghe Falca si precizeaza ca semnaturile au fost depuse in perioada 28-29 august, iar cele 15 zile in care trebuiau validate de primarie, conform legii, au trecut deja.

„Este rusinos ca primarul a depasit cu 7 zile termenul legal de atestare a semnaturilor #FaraPenali. Fie ca este vorba de rea vointa sau de incapacitate organizatorica, ambele sunt motive suficient de puternice pentru ca primarul sa isi prezinte demisia”, sustin reprezentantii USR Arad.

Joi si vineri, in ultimele zile prevazute de lege, au fost aduse la Palatul Parlamentului aproape 700.000 de semnaturi stranse din toata tara in cadrul campaniei #Fara penali in functii publice pentru revizuirea Constitutiei.

Procedura a fost incheiata inclusiv in judete considerate „rosii”, adica administrate de PSD.

Urmeaza ceilalti pasi: Procedura prealabila de avizare de catre Curtea Constitutionala, dezbaterea si votarea in Parlament a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei si desfasurarea referendumului national.

Initiativa cetateneasca propune revizuirea Constitutiei si introducerea urmatorului paragraf: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii. (Sursa: Ziare.com)

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Va curge lapte și miere! Șapte parlamentari ALDE și-au anunțat transferul la PNL

Trei senatori ai ALDE si-au anuntat miercuri transferul la PNL. Marti, alti patru deputati ALDE …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: