Home / ACTUALITATE / CCR urmează să decidă dacă Meleșcanu și-ar putea pierde funcția de președinte al Senatului

CCR urmează să decidă dacă Meleșcanu și-ar putea pierde funcția de președinte al Senatului

Curtea Constituțională va decide, miercuri, dacă alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului a fost conformă cu legea. Judecătorii CCR au programat, după amânări, o ședință în care vor discuta contestația depusă de 33 de senatori ALDE, PNL, PMP și UDMR, la momentul desemnării sale în cea de-a doua poziție în ierarhia statului, scrie Europa Liberă.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Contestația se referă la încălcarea regulamentului Senatului în septembrie, când Meleșcanu a fost ales ca președinte, cu sprijinul PSD și în detrimentul ALDE, partid pe care Meleșcanu îl reprezenta la acea vreme. Practic, Meleșcanu și-a trădat partidul în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a scos ALDE de la guvernare. Deși nu demisionese din partidul condus de Tăriceanu, a acceptat susținerea PSD și a fost nominalizat din partea social-democraților. ALDE, la rândul său, a avut un candidat propriu, pe mai puțin cunoscutul Iani Popa. Aici este controversa – un partid, ALDE, a avut practic doi candidați, ceea ce, în opinia senatorilor din opoziția parlamentară, contravine regulamentului.

Majoritatea din CCR

Raportor pe acest caz este judecătorul CCR Daniel Morar, iar decizia va fi luată în funcție de formarea unei majorități de cinci din cei nouă membri ai instanței constituționale. Teoretic, sunt patru judecători desemnați de PSD – Valer Dorneanu, Marian Enache, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan -, cărora li se adaugă adesea la vot și reprezentantul numit de UDMR, Attila Varga. În ultima vreme, Meleșcanu nu s-a aflat în relații bune cu PSD, iar actuala conducere a social-democraților are altă viziune. Cum PSD deține de unul singur majoritatea în Senat, se pare că ar prefera, în cazul în care este declarată vacantă președinția acestei camere, să desemneze un membru propriu. Potrivit informațiilor care circulă pe culoarele politicii, Titus Corlățean, care a redevenit activ în ultima vreme, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae sunt principalii pretendenți la funcție. Din partea PNL, Alina Gorghiu, este și ea propunerea liberalilor, dacă se reia alegerea șefului de Senat. Ea a candidat și în septembrie, calificându-se în turul al doilea, însă a fost învinsă de voturile majoritare ale PSD.

Credibilitatea lui Meleșcanu

La 79 de ani, Teodor Meleșcanu se confruntă cu o criză de credibilitate. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICMER) a anunțat că a deschis o anchetă față de dezvăluirile recente potrivit cărora în decembrie 1989, aflat la o reniune diplomatică la Viena, a mințit despre reprimarea revoluției de la Timișoara. Potrivit IICMER, dacă se va dovedi vinovăția lui Meleșcanu în privința atrocitoților regimului comunist, cercetătorii se vor adresa Parchetului General. Meleșcanu este diplomat din 1966, iar la terminarea facultății, potrivit celor de la Newsweek, și-a făcut teza de licență despre declara legală confiscarea de către comuniști a „proprietăților capitaliste.”

Acum, Meleșcanu conduce Senatul din postura de președinte al unui partid numit Forța Națională, care se declară „național și naționalist luminos”, care li se adresează „celor care gândesc românește”. Este al cincilea partid din care face parte Meleșcanu.

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poarte echipamente de protecție

Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, recent numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: